Copiii așteaptă cu nerăbdare lunile de vară, când vacanța le oferă șansa de a se bucura de aer liber, de a călători și de a se relaxa cu prietenii și familia. Este important însă să vă asigurați că cei mici rămân în siguranță în timp ce se distrează la soare.
Deși sezonul răcelii și gripei a trecut, încurajarea copiilor tăi să practice o bună igienă a mâinilor pe tot parcursul anului îi va ajuta să se mențină mai sănătoși, indiferent de sezon.
De aceea este important să le spuneți să-și spele corect mâinile timp de 20 de secunde cu apă și săpun sau să folosească dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool când călătoresc.
Grătarele și focurile pot reprezenta un pericol grav pentru copii, care pot cădea lângă ele și se pot arde grav. Ar trebui să existe o zonă liberă, fără copii în jurul lor în orice moment.
Este important să nu turnați niciodată nimic inflamabil pe foc, cum ar fi benzina sau alte lichide. Toate incendiile trebuie stinse complet cu apă, deoarece jarul poate rămâne fierbinte, chiar și peste noapte.
Copiilor le poate plăcea să sară pe o trambuline, dar Academia Americană de Pediatrie descurajează puternic utilizarea trambulinelor acasă. Wassam Rahman, directorul medical al Centrului de Urgență Pediatrică a Spitalului pentru Copii Johns Hopkins All Children’s, spune că unele dintre leziunile frecvente observate pe tot parcursul anului în centrul de urgență sunt legate de trambuline, inclusiv entorse, oase rupte, leziuni ale capului și gâtului și, în cazuri rare, leziuni neurologice severe.
Deși căldura soarelui de vară pe piele poate fi plăcută, arsurile solare nu. În timpul verii, razele ultraviolete sunt cele mai puternice, iar copiii sub 18 ani sunt cei mai expuși riscului de arsuri ale pielii.
Îmbrăcămintea de protecție solară cu un UPF (factor de protecție ultravioletă) de 50 este o sursă excelentă de protecție împotriva razelor ultraviolete dăunătoare, pe lângă șepcile cu cozoroc, ochelari de soare și alte surse de umbră.
Pentru zonele care nu pot fi acoperite, asigurați-vă că aplicați o protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu un SPF (factor de protecție solară) de cel puțin 30 pe toată pielea expusă. Reaplicați la fiecare două ore și după înot sau transpirație.
Grătarul de vară poate fi punctul culminant al verii. Dar modul în care curățați grătarul între utilizări ar putea veni cu unele probleme.
Aceste fire ale periilor de grătar din sârmă se pot disloca și ajung în mâncarea care a fost gătită pe grătar.
Acest lucru poate provoca leziuni la nivelul gurii și gâtului și intestinelor. Schimbați peria de grătar din sârmă metalică cu o altă perie pentru a evita cu ușurință acest risc.
Purtarea căștii în timpul activităților precum mersul pe bicicletă, skateboard sau scuter electric poate preveni leziunile la cap și creier la copii. O cască trebuie purtată corespunzător și trebuie utilizată numai dacă îndeplinește standardele de siguranță.
Studiile arată că s-a dovedit că atunci când căștile sunt purtate corespunzător reduc riscul de răni la cap.
Vara este adesea sezonul de vârf pentru căpușe și insecte, cum ar fi țânțarii, care pot transmite boli. Pentru a preveni mușcăturile de insecte, dați-le haine cu mâneci lungi și pantaloni băgați în șosete atunci când vă aflați în zone împădurite sau cu iarbă.
Verificați-vă copilul dacă nu are cumva pe corp căpușe și îndepărtați-le folosind o pensetă și trăgând ferm în sus.
Copiii ar trebui să facă, de asemenea, baie sau duș în câteva ore de la intrarea în casă, iar asta ar putea împiedica căpușele să se prindă.
În timpul verii, copiii ar putea dori să scape de căldură scufundându-se într-un lac sau iaz. Dar acele zone pot fi terenuri de reproducere pentru bacterii periculoase și alte organisme.
De asemenea aveți grijă când intrați în apă dacă aveți răni deschise sau tăieturi, deoarece bacteriile pot pătrunde în organism și pot provoca o infecție dacă apa este contaminată cu bacterii.
Folosiți veste de salvare pe bărci, în jurul cursurilor de apă deschise sau când participați la sporturi nautice. Nu lăsați un copil nesupravegheat lângă apă.
Vara este vremea temperaturilor extreme și a jocurilor în aer liber. Când cele două se întâmplă deodată, ar putea însemna și deshidratare și epuizare de căldură sau insolație.
Acest lucru este valabil mai ales pentru copii, deoarece corpul lor nu se răcește la fel de repede ca cel al adulților. Asigurați-vă că copiii au întotdeauna o sticlă de apă plină cu ei, permiteți-i copilului să aleagă o sticlă de apă și/sau paie distractive și să prefere astfel apa, nu sifonul sau sucul: 6 luni și peste: 0,5–1 cană pe zi, copii mici: până la 4 căni pe zi, copii de vârstă școlară: până la 8 căni pe zi, adolescenți: 8-12 căni pe zi.
Indiferent dacă sunt în curtea din spate, la plajă sau fac o plimbare afară, au nevoie de apă pentru a evita deshidratarea.