Elevii de la școlile din Ilfov, din clasele a V-a şi a VI-a, au un nou opţional, menit să îi învețe ce înseamnă responsabilitatea și grija față de animale. „Ora cu și pentru animale” le oferă celor mici informații utile despre cum să aibă grijă de prietenii lor blănoși, deși mulţi copii ştiu deja pașii esențiali pe care trebuie să îi urmeze în îngrijirea unui animal, pentru că au acasă un câine sau o pisică.
Vese, o căţeluşă care a luat astăzi parte la „Ora cu și pentru animale”, vine la pachet cu o poveste nu foarte fericită. După ce a ajuns pe străzi, patrupedul a suferit un accident. A ajuns într-un centru de adopție, a fost operată pe coloană și recent, și-a găsit un stăpân, relatează Observator News.
Chiar dacă se deplasează cu dificultate, Vese a fost astăzi alături de elevii clasei a VI-a, pentru a le da o lecție despre compasiune, bunătate și dragoste necondiționată.
Nu doar elevii au fost încântați de această inițiativă luată de școli, ci și părinții.
„Avem o oră pe săptămână suplimentar disciplinei biologie. Părinții, când am propus în oferta educațională, au fost foarte încântați. Învățăm despre respectul pe care trebuie să îl manifestăm pentru animale”, a declarat Cosmin Băjenaru, profesor de biologie, pentru Observator News.
Autoritățile văd, în astfel de activități, un prilej de a promova adopția de animale și de a preveni abandonul acestora.
„Peste 20 de şcoli au optat pentru această materie, sperăm să devină materie opțională în toată țară la clasele 1‑8”, a declarat Raluca Băleanu, reprezentant protecția animalelor, pentru Observator News.
De-a lungul timpului, mai multe studii au demonstrat beneficiile pe care le are interacțiunea cu animalele, mai ales în rândul copiilor.
„Vedem o creștere a cazurilor de anxietate depresie și în rândul copiilor și tinerilor. Am putea să vorbim în acest context de o echilibrare emoțională un efect terapeutic”, a declarat Gabriela Maalouf, specialist parenting, pentru Observator News.