Cum afli secția de votare la care ești arondat. Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale din 9 iunie

Publicat: 06 06. 2024, 09:42
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prima rundă de alegeri de anul acesta are loc duminică, 9 iunie. Românii sunt chemați să voteze la europarlamentare și locale. În cazul alegerilor europarlamentare, cetățenii pot vota la orice secţie, în baza actului de identitate românesc. Lucrurile, însă, sunt ceva mai complicate în cazul alegerii administrației locale.

Unde votezi la alegerile locale

La alegeri pot vota cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua scrutinului inclusiv.

Ei își pot exprima opțiunea acolo unde sunt arondați conform adresei de domiciliu sau de reședință. Pentru a afla la ce secție de votare ești arondat, trebuie să dai click aici și să completezi datele cerute.

Cei care locuiesc în altă localitate față de adresa din buletin și nu pot demonstra șederea cu documente, nu vor putea vota la locale în localitatea respectivă decât dacă și-au obținut viza de flotant cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Ei vor putea vota și dacă s-au înscris pe liste în Registrul Electoral cu 45 de zile înainte de scrutin.

Potrivit votcorect.ro, cei care vor să-și exprime opțiunea în localitatea de reședință (unde au viza de flotant) o pot face:

a) pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor, dar doar dacă au obținut dovada reședinței cu șase luni înaintea alegerilor. În acest caz, alegătorii vor fi radiați de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu și îşi exercită dreptul de vot la scrutinul pentru care au solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa;

b) pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente. Reiterăm că pot vota în localitatea de reședință doar dacă și-au stabilit reședința cu 60 de zile înaintea datei alegerilor. Dacă nu s-au încadrat în această perioadă, pot vota doar la adresa de domiciliu.

De precizat că în străinătate nu se votează la alegerile locale, așa că alegătorii cu domiciliul peste granițe pot vota doar dacă vin în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în România înainte de 11 aprilie 2024.

Programul secțiilor de votare

Secțiile de votare se deschid pe 9 iunie dimineața, ora 07.00, și se închid la ora 22.00. Programul se poate extinde până la 23:59 dacă preşedintele de secție constată că mai sunt persoane care stau la rând să voteze și încă nu au apucat. La finalul acestui interval nu se mai poate vota deoarece sistemul electronic de înregistrare la vot se închide automat.

Cum se votează la alegerile din 9 iunie

„Sunt cinci buletine de vot pe care trebuie să aplici ștampila. De obicei, când pleci de la un membru al biroului secției de votare și pui ștampila în tușieră, sunt oameni care vor să voteze mai apăsat și, după a doua, a treia ștampilă, e posibil să nu se mai vadă foarte bine cerneala – și atunci s-a luat hotărârea ca fiecare cabină din secțiile de votare să aibă o tușieră acolo, unde, dacă se simte nevoie, să poată să aplice ștampila astfel încât ea să fie vizibilă”, a explicat, pentru B1 TV, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Acesta a mai precizat că voturile vor fi considerate valabile chiar dacă au fost introduse în urna greșită.

Ce NU ai voie să faci în secția de votare

În total, la alegerile din 9 iunie vom primi cinci buletine de vot – pentru Parlamentul European, primar, președinte de Consiliul Județean și lista de consilieri locali și județeni. Putem să le acceptăm pe toate, dar nu e obligatoriu să ne exprimăm votul pe toate, dacă nu vrem.

În secții nu avem voie cu arme, alcool ori însemnele vreunui partid sau candidat. În cabine nu avem voie să vorbim la telefon, să intrăm însoțiți, să filmăm sau să fotografiem buletinul ștampilat.

La final, după ce ne-am exprimat votul, depunem buletinele în urnele corespunzătoare, predăm ștampila și părăsim secția de votare.

Pacienții din spitale, bătrânii din cămine sau cei imobilizați pot cere urna mobilă. Solicitarea trebuie însoțită de acte medicale.