Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat în ce mod este afectată sănătatea copiilor de poluarea din spațiile închise. Calitatea aerului pe care îl respiră este unul dintre cei mai importanți factori care afectează starea copiilor, așa că specialiștii au oferit o serie de precizări legate de activitățile pe care le putem face pentru a îmbunătății calitatea aerului și mai ales pentru a combate posibilele probleme respiratorii care ar putea apărea.
Doctorul Mihai Craiu a explicat, pentru Digi24, faptul că poluarea din spațiile închise, în sezonul rece, poate afecta gradul de disconfort respirator în rândul copiilor. Prin poluarea din interior, el a ținut să precizeze că se referă la acarieni, umezează sau mucegai.
„Poluarea din interior (acarieni, mucegaiuri, sisteme de încălzire ce utilizează combustibili fosili, condensul sau umezeala crescută), în sezonul rece, poate accentua gradul de disconfort respirator al copiilor şi nu numai. Peste 4 milioane de adulți și mai mult de o jumătate de milion de copii vor muri, în fiecare an, din cauza calității proaste a aerului respirat. Această calitate necorespunzătoare este asociată încălzirii locuințelor, în sezonul rece, cu sisteme improprii, ce utilizează combustibili fosili”, a detaliat el.
Totodată, medicul Mihai Craiu a ținut să reamintească că oamenilor le este frică de curent, motiv pentru care aerisirea din sezonul rece va fi una superficială, ca nu cumva să nu se accentueze simptomele de răceală.
„În zona de climă temperată exista o adevărată „epidemie” de viroze respiratorii în lunile octombrie și noiembrie, din această cauză, mai ales datorită unor particularități de comportament, la noi, românii. Nouă ne este teamă de curenții de aer și, ca urmare, în sezonul rece, vom aerisi rar și ineficient spațiile comune frecventate în scop educațional sau de recreere. De aceea, copiii vor răci mai frecvent decât vara. Există o sezonalitate foarte bine definită pentru multe din virusurile respiratorii, cum ar fi cele care afectează populația generală (de exemplu gripa) sau altele ce afectează în mod special copii (cum este virusul sincițial respirator VSR). Din păcate, poluarea crește susceptibilitatea pentru toate infecțiile respiratorii, cu atât mai mult pentru cele cu un grad ridicat de contagiozitate.
Acest fenomen este explicabil prin scăderea capacității de apărare a mucoaselor respiratorii, ca urmare a inflamației locale sau a scăderii fenomenului de clearance muco-ciliar indus de catre diverși poluanți. Există dovezi că pot apărea creșteri ale frecvenței chiar și pentru boli respiratorii severe (pneumonii) la copil, nu numai pentru cele ale căilor aeriene superioare, ca urmare a expunerii la masă particulată PM2.5 sau PM10 sau la diverse gaze poluante cum ar fi oxizii de azot, ozonul sau dioxidul de sulf”, a declarat Mihai Craiu, pentru sursa citată mai sus.