Cum a reușit un primar din Gorj să rezolve problema deșeurilor aruncate la marginea satului. Cei prinși riscă amenzi de 70.000 de lei

Cum a reușit un primar din Gorj să rezolve problema deșeurilor aruncate la marginea satului. Cei prinși riscă amenzi de 70.000 de lei

Mai mulți primari din Gorj au apelat la camere de supraveghere ascunse în copaci, pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoaie în zone nepermise. Sistemele „Big Brother” au ajuns și în zonele rurale și deși sunt o investiție costisitoare, sunt mult mai utile decât acțiunile de ecologizare.

Cei care aruncă gunoaie la întâmplare riscă amenzi usturătoare

În comuna Drăguțești, care se află pe malul Jiului, au fost montate de câteva zile camere de supraveghere, fiind o zonă care se umple asedea de gunoaie aruncate de persoanele fără bun simț. Camerele de vedere sunt ascunse printre copaci, iar acestea se activează în momentul în care aud mișcare, potrivit observatornews.ro.

Localnicii sunt avertizați că zona este supravegheată video, iar dacă aruncă deșeuri riscă o amendă usturătoare.

„Vin şi poluează tot. De dragul ciubucurilor şi nu mai ştiu ce fac cu maşinile, vin şi aruncă în zona apelor, a pădurilor diverse materiale sau gunoaie. Vin şi aruncă pe unde le trece lor prin cap. Deci nu este normal”, a transmis Ion Popescu, primar Drăguţeşti.

În comuna Bălești au fost achiziționate 100 de camere de supraveghere

Primăria comunei Bălești a achiziționat 100 de camere de supraveghere, din fonduri PNRR. Investiția a fost de un milion de lei, iar toate cele șase sate administrate de comună sunt supravegheate cu camere video.

„Chiar am şi depistat câţiva cetăţeni care, culmea, nu erau din localitate. Veneau şi depozitau clandestin şi nepotrivit gunoaie menajere sau orice fel de resturi”, spune Mădălin Ungureanu, primar Băleşti.

Ce amenzi riscă cei care aruncă gunoaie

„Amenzile sunt destul de usturătoare. Merg până la 70.000 de lei pe persoană juridică şi până la 45.000 pe persoană fizică. În condiţiile în care constatăm că fapta a fost săvârşită cu ajutorul unui mijloc auto, legea ne permite acest lucru, să confiscăm. Am şi făcut lucrul acesta. Constatăm o uşoară îmbunătăţire a acestui flagel, de abandonare a deşeurilor. Încercăm pe toate căile să combatem acest fenomen”, spune Gheorghe Sanda, comisar şef Garda de Mediu Gorj.

Camerele de supraveghere sunt utile și în caz de accidente, pentru că ajută oamenii legii să stabilească cum s-au petrecut evenimentele. Mai mult, sistemele de supraveghere vor ține la distanță și hoții de lemne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`