Cum a rămas o mamă din Brașov fără loc la creșa de stat pentru copilul ei. „Nu am ce face, nu am soluţii”

Cum a rămas o mamă din Brașov fără loc la creșa de stat pentru copilul ei. „Nu am ce face, nu am soluţii
Sursa foto: Shutterstock

Peste o mie de părinți nu au prins loc la creșa de stat din Brașov pentru copiii lor. Locurile disponibile sunt prea puține, iar jumătate dintre copiii înscriși anul acesta, au rămas pe lista de așteptare. Acum, părinții trebuie să scoată din buzunar câte 2-3 mii de lei pe luna pentru a-l duce pe copil la o creșă particulară. Altă variantă ar fi să renunțe la locurile de muncă pentru a avea grijă de copii.

După zeci de acte care trebuie depuse pentru un loc la o creșă de stat, după zile de stres și agitație, mulți dintre părinți din Brașov au ajuns pe lista de așteptare, conform observatornews.

„Ni s-a comunicat că doar dacă vor fi mai mulţi copii înscrişi atunci se vor aplica criteriile de departajare, să nu îmi fac griji că nu voi avea un loc la creşă. De fapt surpriză, în data în care s-au afişat, am rămas şocată şi stupefiată că eram pe lista de aşteptare”, a spus o mamă.

730 lei oferiți de primărie pentru cei care nu au prins loc

Primăria Brașov oferă 730 de lei părinților care nu au reușit să prindă un loc la creșele de stat. Suma trebuie folosită pentru a acoperi parțial costurile într-o creșî particular acreditată. Din păcate, nici aici nu mai sunt locuri libere.

„La creşele acreditate, locurile sunt foarte puţine, pentru că părinţii care aveau copiii de un anişor şi ceva i-au înscris din timp pentru că ştiau că sigur nu vor prinde loc la stat. Şi atunci acestea sunt ocupate. Mai e puţin şi trebuie să înceapă el creşa şi eu serviciu şi nu am ce face, nu am soluţii”, a mai spus o mamă.

În aceeași situație sunt peste o mie de familii care speră să se modifice ceva și să fie un loc liber pentru copilul lor.

1070 de locuri la creșele de stat

În Brașov sunt 1019 copii care au vârsta necesară pentru înscrierea la creșă, iar o creșă are 64 de locuri. O nouă creșă urmează să se deschidă în curând. În luna august lucările de amenajare ar trebui să se încheie.

Această situația a apărut în ultimii ani, după ce mai multe familii tinere și-au cumpărat locuințe în Brașov. În prezent, municipiul Brașov are doar 1070 de locuri în creșele de stat, iar probleme similare se regăsesc în mai multe orașe mari din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`