Dezvăluiri incendiare despre afacerile lui Viorel Hrebenciuc. În 1992, pe când era prefect de Bacău, deputatul a reuşit să pună mâna pe 500 de metri pătraţi de teren în Slănic Moldova pentru suma derizorie de 25 de dolari americani. Pe contract, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a plătit pentru parcelă doar zece mii de lei, ce echivalau, la acea vreme, cu două burse studenţeşti.
Hrebenciuc a cumpărat terenul de la omul de afaceri Costel Căşuneanu, pe care chiar deputatul îl împroprietărise. Nu este singura afacere în care Viorel Hrebenciuc a fost implicat, pe lângă Dosarul Retrocedărilor. La aceeaşi adresă cu firma offshore deţinută de fiul social-democratului, Andrei Hrebenciuc, funcţionează o altă societate cu rol în preluarea frauduloasă a patrimoniului staţiunii Slănic Moldova.
Jurnaliştii de la România Curată au prezentat documente incendiare care arată modul în care Viorel Hrebenciuc a devenit proprietarul a 500 de metri pătraţi în staţiunea Slănic Moldova, pentru care a plătit o sumă derizorie.
În 1992, lui Costel Căşuneanu, cunoscut drept Regele Asfaltului, i-a fost reconstituit dreptul de proprietate pe o suprafață de 2.500 mp în Slănic Moldova, în ciuda faptului că omul de afaceri era de loc din altă parte a județului, şi anume comuna Oituz.
Cășuneanu a fost împroprietărit cu respectivul lot chiar de către Hrebenciuc, pe atunci, prefect de Bacău. La mai puțin de o lună după ce a fost semnat certificatul de proprietate, 20% din această suprafață, mai exact 500 metri pătraţi au fost vânduți familiei Hrebenciuc.
Şocantă este suma în schimbul căreia Viorel Hrebenciuc s-a ales cu terenul din Slănic Moldova: 25 de dolari pentru terenul de 500 de metri pătrați, cu deschidere la drum și cu pădurea în spate.
Raportat la salariul mediu pe economie din 1992, care era de 20.000 de lei, achiziția lui Viorel Hrebenciuc valora mai puțin de jumătate. La ora actuală, suma plătită de Hrebenciuc pe teren echivalează cu un prânz sau o cină de două persoane la restaurant sau cu 5-6 pachete de țigări.
Jurnaliştii de la România Curată prezintă şi încrengătura incredibilă creată de Viorel Hrebenciuc pentru preluarea hotelului Perla Moldovei. Potrivit acestora, la aceeaşi adresă la care funcţiona off-shore-ul din Cipru al lui Andrei Hrebenciuc, menţionat în dosarul retrocedărilor ilegale, mai există o altă societate apropiată familiei Hrebenciuc.
Firma îi avea pe hârtie ca proprietari pe Mergeani Nicolae și Prodan Victor Adrian, exact persoanele menţionate în dosarul retrocedărilor. În anul 2012, societatea deţinută de aceştia,Sharp Advanced Solutions SRL, a intrat în acţionariatul SC Hotel Perla Moldovei, deţinut de Maria Şerban. Aceasta este nimeni alta decât mama primarului PSD din Slănic Moldova, Andrei Şerban, finul lui Viorel Hrebenciuc.
Astfel s-a ajuns ca hotelul cotat la 5 stele să fie deţinut în coproprietate de un offshore controlat indirect de fostul deputat PSD şi de mama finului acestuia.
Un indiciu legat de preluarea Hotelului Perla de către Viorel hrebenciuc îl reprezintă şi un filmuleţ de prezentare al oraşului Slănic Moldova. Pe imagini, se poate observa că pe terasa de la ultimul etaj sunt inscripţionate stilizat iniţialele Hotelului Perla, H P. În schimb, la etajul 1 sunt trecute literele H V, adică exact iniţialele fostului deputat. (ILUSTRATIE LA 2.10)
Întregul patrimoniu al statiunii Slănic Moldova format din numeroase vile şi hoteluri, a fost preluat în acelaşi stil de către membrii unei grupări coordonate de Viorel Hrebenciuc, Andrei Şerban sau omul de afaceri Corneliu Iacobov.
Iacobov a cumpărat în 2005 75% din Întreprinderea Balneo Climaterică Slănic Moldova pentru suma de 20 de miliarde de lei vechi. Suma care s-a dovedit a fi însă derizorie, în condiţiile în care doar pentru un singur complex din portofoliul societăţii, Iacobov a primit ulterior 26 de miliarde de lei vechi de la SC Electrica SA.