Ministerul Apărării a publicat rezultatele primei serii din acest an de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României. Din cei 6.448 de candidați din întreaga țară, au fost admiși 2.626, adică 40%.
„Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere și selecție a candidaților (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice și medicale), respectiv de repartiție în unități a candidaților admiși”, a transmis Ministerul Apărării, într-un comunicat.
Campania s-a desfășurat în întreaga țară. Au fost scoase la concurs 5.093 de locuri și au fost 6.448 de candidați, din care 20% fete. 24% au fost respinși la proba fizică, 18% la evaluarea psihologică și 12% la evaluarea medicală.
Astfel, candidații admiși sunt în număr de 2.626, adică 40% din total.
„Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, se mai arată în comunicat.
Ministerul a mai transmis că „valoarea pozitivă a interesului tinerilor față de instituția apărării naționale indică faptul că obiectivul general de creștere a numărului de militari în Armata României este realizabil” și că e nevoie de noi serii de recrutare-selecție ale soldaților profesioniști.
O a doua astfel de campanie e planificată pentru luna mai 2024.
Ministerul Apărării a prezentat apoi și veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților/gradaților profesioniști, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024:
La acestea se adaugă norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale.
Ministerul Apărării mai anunță că e în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale.
În final, ministerul le-a recomandat candidaților respinși să se pregătească mai bine pentru că „vrem ca ei să fie colegii noștri”.