Luni, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 5. 655 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, în România. Dintre acestea, 2.559, adică aproape 45%, erau doar în București. Totuși, în ultimele săptămâni, în București au fost raportate zilnic doar câteva cazuri de COVID-19.
Numărul de îmbolnăviri a crescut considerabil la doar o zi de la Congresul PNL, ce s-a desfășurat sâmbătă la Romexpo, cu 5.000 de participanți.
În cursul zilei de duminică, în București, au fost raportate puțin peste 600 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, iar sâmbătă 800.
DSP a anunțat, tot luni, că Bucureștiul a ajuns la o rată de infectare de 4,95 la mia de locuitori, pragul de 4 la mie fiind depășit abia sâmbătă. Totodată, pe parcursul lunii septembrie, în Capitală, incidența a fost de aproximativ 0,85 la mie.
Luni, în București, incidența a ajuns la 4,95 la mie, iar GCS a precizat că au fost prelucrate puțin peste 2.000 de teste PCR și peste 6.000 de text antigen, în condițiile în care numărul total de cazuri în București era de 2.559.
„În ultimele 24 ore, la nivelul Municipiului București, în intervalul de referință, au fost efectuate 2.083 de teste RT-PCR și 6.624 teste rapide antigenice.
De asemenea, în același interval au fost alocate aproximativ 1400 de cazuri care erau nealocate, cifra înscriindu-se în media zilnică de cazuri pe care DSP București le prelucrează și alocă, după efectuarea anchetelor epidemiologice”, afirma Grupul de Comunicare Strategică.
Totodată, după comunicare datelor, GCS nu a precizat și din ce perioadă sunt cele 1.400 de cazuri nealocate.
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că șansele ca școala să treacă în online, în București, începând de săptămâna viitoare sunt de 100%, după Congresul PNL. Totodată, el acuză că instituțiile statului au refuzat să aplice măsuri mai puțin populare înainte evenimentului pentru alegerea noului lider liberal.
Voiculescu acuză chiar instituțiile statului că nu au impus noi restricții, mai puțin populare în rândul românilor, din cauza Congresului PNL, ce a avut loc la Romexpo și susține că în București, rata de infectare de 6 la mia de locuitori ar fi fost deja depășită de marțea trecută.
„În ciuda parangheliilor care sunt încă permise în București, toate culminând cu congresul PNL cu 5000 de oameni de ieri, părinții de copii de școală din București #trebuiesăștie că 𝐬̦𝐚𝐧𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚 𝐬̦𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐫𝐞𝐚𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐚𝐩𝐞 𝟏𝟎𝟎%.
De fapt, dacă procedura birocratică de alocare* a testelor pozitive pentru Municipiul București ar fi respectată și nu întârziată, incidența pe ultimele 14 zile ar fi deja peste 6 la mie nu mai departe de marți. Orice întârziere după ziua de marți nu va fi altceva decât fie un rezultat al neputinței instituționale, fie al unei comenzi politice.
Ce este din nou groaznic de trist este că în timp ce spitalele sunt pline, toate instituțiile statului au fost din nou supuse politicului și au preferat să evite orice măsuri nepopulare înainte de congresul PNL, în detrimentul protejării copiilor și a școlii”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
Într-un interviu acordat News.ro, șefa DSP București spune că nu a fost vorba despre o fraudă, ci despre lipsa de personal. Mai mult decât atât, ea susține că cele 1.400 de cazuri nealocate erau deja în CoronaForms.
Astfel, ea contrazice afirmațiile lui Vlad Voiculescu și dă asigurări că datele comunicate, în ultimele zile, în București, sunt cele reale.
„În primul rând că nu putem să vorbim despre aceste titulaturi de furt, de ascuns, întrucât ele se află în CoronaForms. (…) Faptul că, într-adevăr, în acest moment o parte din ele nu au fost alocate, ca să înţelegem despre ce este vorba, avem un număr de teste, care sunt de exemplu în Bucureşti.
Noi trebuie să luăm fiecare test în parte şi să îl alocăm fie unui sector pe Bucureşti, asta însemnând să-l sunăm pe fiecare şi să-l întrebăm în urma anchetei epidemiologice unde anume s-a infectat, fie de unde provine, pentru că toate aceste teste sunt lucrate pe Bucureşti, adică mare parte din testele pe care noi le realizăm în acest moment, aflăm în urma anchetelor epidemiologice că ei s-au infectat fie la Iaşi, fie în alte localităţi, doar că au venit în Bucureşti şi s-au infectat”, a declarat ea pentru News.ro.
Șefa DSP București se declară surprinsă de afirmațiile lui Vlad Voiculescu, cu privire la rata de infectare și reamintește faptul că el a modificat metoda de calcul a incidenței.
„Deci nu este vorba despre nicio fraudă (…) ele sunt toate în CoronaForms. În momentul în care vorbim de cum se calculează rata de incidenţă, sunt puţin surprinsă pentru că, în momentul în care a venit ca ministru, domnul Vlad Voiculescu a modificat acest lucru, iar în acest moment cele trei zile la care face referire domnul ministru abia încep să se regăsească în rata de incidenţă.
Astăzi este prima zi în care pozitivii din 23 septembrie se regăsesc în rata de incidenţă, în calculul ratei de incidenţă, pe de o parte. Pe de altă parte, rata de incidenţă nu este calculată de către DSP Bucureşti”, a afirmat șefa DSP București.