Conform Observatorului astronomic Vasile Urseanu în noaptea de miercuri spre marți, luna s-a aflat la cea mai mică depărtare de Terra din acest an, la 357.267 de kilometri. În aceste condiții, satelitul natural al Pământului pare cu aproximativ 15% mai mare și cu 30% mai luminos decât de obicei.
Conform tradiției nativilor nord-americani, Luna plină din iulie este cunoscută ca Luna căpriorilor, (Buck Moon), pentru că iulie este luna în care căpriorilor le cresc coarnele.
Un fenomen astronomic spectaculos s-a petrecut azi-noapte, fiind vorba despre cea mai mare lună plină din 2022. Fenomenul are loc când Luna se află la perigeu, punctul cel apropiat de Pământ în traiectoria sa pe orbită.
De asemenea, un alt nume este Luna tunetului, din cauza ploilor de vară cu fulgere și tunete care au loc în emisfera nordică în această perioadă. În tradiția hindusă, numele fenomenului este Luna Plină Guru.
Termenul de “superlună” a fost dat de astrologul Richard Nolle în anul 1979 și face referire la momentul în care Luna este 90% din perigiu (cea mai mare apropiere față de Pământ), conform Știrile Protv.ro.
În 2021, au avut loc trei fenomene astronomice importante: Luna plină, superlună și o eclipsă toatală de lună. Toate cele trei fenomene s-au produs în același timp, miercuri pe 26 mai 2021.