Scriitorul argentinian de origine română Antonio Rodriguez de la Muerte, ale cărui texte au fost publicate în reviste literare, inclusiv în România Literară, nu este decât un personaj inventat de grupul Dezarticulat, după cum arată un articol publicat în catavencii.ro.
Antonio Rodriguez de la Muerte s-a ”născut” în subsolul unei case conspirative din zona Gării de Nord, la finele anului 2016.
”Ne-am întrebat în seara aceea rece, dacă am scrie jurnalul de labă al unui astronaut care a rămas singur pe o navă spațială? Sună inedit, am completat când am ieșit toți la țigară, dar suntem prea leneși ca să scriem un roman întreg și s-ar pierde farmecul glumei, scăpăm mai repede cu o recenzie de o pagină. Dap, am plusat, inventăm un scriitor și încercăm să publicăm recenzia la romanul lui în revistele literare românești. Zis și făcut! Ca să fie credibil, scriitorul nostru trebuia să se fi născut în România, să fie mort, să-l descopere cineva și să fi trăit cât mai departe de țară”.
Cam așa a apărut faimosul scriitor Antonio Rodriguez de la Muerte, ale cărui texte aveau să apară în revistele de specialitate de la noi.
Grupul Dezarticulat a creat o adresă de e-mail pe numele lui Radu Demetriade, un absolvent de Litere care a emigrat la începutul anilor ’90 în Argentina, și de pe această adresă a trimis un mail către redacțiile revistelor culturale din provincie.
În respectivul mail, Demetriade anunță triumfător că a descoperit un autor român, Antonio Rodriguez de la Muerte, al cărui nume real era Gheorghe Adrian.
”Scrisoarea a fost publicată fără acordul lui Demetriade în Armonii Culturale, o fițuică electronică fără discernământ editorial din Adjud, cu peste 900 de colaboratori din România și diaspora. Până la sfârșitul lunii februarie, am reușit să plasăm articolul despre scriitorul avangardist în două publicații literare românești și să primim invitații de la alte cinci”, se mai arată în articolul din Cațavencii.
La începutul primăverii, Demetriade a primit un mesaj de la S.V., prof. univ. doc. și redactor la revista lui Manolescu, prin care era anunțat că este așteptat un material de semnalare pentru România Literară.
”Am inventat încă o revistă în care a publicat De la Muerte, publicația de literatură horror La Pimienta Pestilencia (în traducere Ciuma Roșie sau, ad litteram, Ardei Iute Ciumat), de data asta am și scris povestirea în cauză, pe care am tradus-o cu Google Translate din română în engleză și apoi în spaniolă, și am fotoșopat-o pe prima pagină a unui ziar vechi. Dovezi solide și incontestabile.
Dar scopul nostru n-a fost să demonizăm sau să discredităm anumiți oameni de cultură. Nu credem în vendete personale. Dincolo de jocul cu ficțiunea și personajele, farsa noastră are și o dimensiune politică. Nu am vrut doar sa trolăm, ci, prin demascare, să punem sub semnul întrebării autorități culturale care au pierdut contactul cu literatura contemporană. Un demers poate ridicol (nu degeaba grupul literar al lui De la Muerte se numește Los Ridicules), donquijotesc, ca întreaga raison d’être a grupului Dezarticulat. Ni-l asumăm”, mai scriu ”părinții” lui Antonio Rodriguez de la Muerte.
Cei interesați pot afla mai multe despre viața si opera lui De la Muerte, în numărul 16-17 din România Literară, anul curent, la rubrica „Meridiane” de pe penultimele pagini. De asemenea, Radu Demetriade poate fi citit în revista Helis din Slobozia, care apare în ediție electronică.