Puțini români știu că celebrul preparat culinar, ciorba rădăuțeană, a fost inventat de Cornelia Dumitrescu, originară din Botoșani, în timp ce lucra într-un restaurant din județul Suceava. Povestea acestei rețete unice, devenită faimoasă în lume, poate fi urmărită în serialul documentar „Flavours of Romania” de pe Netflix, relatează Ziare.com.
Cornelia Dumitrescu, în vârstă de 77 de ani astăzi, a creat pentru prima dată ciorba rădăuțeană la o aniversare în familie în 1982. Folosind carne de curcan de la păsările din gospodăria sa, a surprins plăcut familia cu această mâncare inovatoare. Mai târziu, a adus rețeta în restaurantul în care lucra ca bucătar-șef. Așa a început povestea celebrei ciorbe.
După ce adaptat rețeta și a schimbat materia primă, înlocuind-o cu carne de pui, mai ieftină, a ieșit o delicatesă, devenind cea mai căutată ciorbă din meniurile restaurantelor românești.
„Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”, a povestit Cornelia Dumitrescu pentru monitorulsv.ro.
Botoșăneanca apare în serialul documentar „Flavours of Romania”, care poate fi urmărit pe Netflix. Producătorul și regizorul Charlie Ottley a spus că este un privilegiu că se află aproape de cea care a inventat această ciorbă apreciată peste tot în lume.
Pe pagina de socializare a emisiunii a apărut o secvență din documentar în care este prezentată renumita ciorbă rădăuțeană.
Ciorba rădăuțeană a primit locul 12 în „Top 100 Cele Mai Bune Supe din Lume”, un clasament realizat de Taste Atlas în aprilie 2023. Această delicatesă românească a obținut un punctaj impresionant de 4.6 din 5, plasând România pe harta gastronomică globală.
Pe lângă succesul său internațional, ciorba rădăuțeană a fost servită și personalităților notabile. Oaspeți de seamă, cum ar fi regina Juliana și prințul Bernhard al Olandei, au fost tratați cu această mâncare delicioasă la Restaurantul Nordic din Rădăuți. Lideri de stat, inclusiv prim-ministrul Israelului și Nicolae Ceaușescu, au fost atât de încântați de gustul acestei ciorbe încât au cerut mai multe porții.
Prezența ciorbei rădăuțene în documentarul „Flavours of Romania” de pe Netflix aduce recunoaștere internațională pentru această specialitate culinară și pentru Cornelia Dumitrescu, inventatoarea sa.