Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume, prins recent în România, are o poveste demnă de filmele de acțiune de la Hollywood. Radu Theodor Croitoru, în prezent arestat preventiv pentru 30 de zile, a condus un grup infracțional care, începând din 2014, a falsificat și pus în circulație peste 17.000 de bancnote de 100 de lei. Bancnotele au fost falsificate în cele mai mici detalii, cu păstrarea tuturor elementelor de siguranță, ceea ce făcea imposibilă descoperirea acestora chiar de către specialiști. Cu toate acestea, un detaliu l-a dat de gol pe artizanul ”super leului”. Radu Theodor Croitoru a fost prins după ce anchetatorii au descoperit o amprentă a sa între foile lipite pentru a falsifica bancnotele de 100 de lei, potrivit ziare.com.
Ajutat de iubita lui și de încă o persoană, care au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile, Radu Theodor Croitoru a falsificat, timp de șase ani, peste 17.000 de bancnote de 100 de lei, creând un prejudiciu de 1.706.500 de lei. Iar în toată această perioadă el a apelat la tot felul de metode pentru a nu fi prins de autorități. Potrivit anchetatorilor, banii falși erau folosiți în mai multe județe ale țării, în localități unde se organizau târguri, bâlciuri sau serbări locale. În momentul în care plecau spre aceste localități, atât Croitoru, cât și iubita sa își închideau telefoanele pentru a nu fi urmăriți. Totodată, aceștia evitau să intre în centrele comerciale în care erau instalate camere de supraveghere.
După șase ani în care au primit 3.000 de plângeri de la persoane care au reclamat faptul că au primit bani falși atunci când au vândut diferite produse, anchetatorii au reușit să descopere un indiciu cu ajutorul căruia au ajuns la Radu Theodor Croitoru.
Specialiștii au observat că lipirea foliilor din care este formată bancnota contrafacută a fost făcută manual, și nu folosind echipamente de lipire automată. Iar, în urma analizelor criminalistice dactiloscopice asupra unor bancnote depistate în județele Brașov și Suceava, a fost descoperită o amprentă aflată în baza de date a Poliției. Amprenta era a unui bărbat care, între anii 1997 și 2000, fusese închis în Penitenciarul Codlea pentru furt și care era cunoscut de polițiști pentru că se ocupa, printre altele, cu falsificarea chitanțelor pentru plata taxei de primă înmatriculare.
Acesta era chiar Radu Theodor Croitoru, care a fost prins de procurorii DIICOT pe 24 iunie, în urma unor percheziții efectuate la mai multe adrese din București și Bușteni.
”În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, au transmis reprezentanții DIICOT, printr-un comunicat de presă.
Liderul grupului infracțional a fost reținut, iar ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de mai multe fapte, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, falsificare de monedă și punerea în circulație de valori falsificate.