Culturile de toamnă, grav afectate de condițiile meteo neobișnuite: „Sperăm să nu ne confruntăm cu un an precum 2022, că ar fi o catastrofă”

Publicat: 05 01. 2023, 16:48
Foto: Pixabay

Culturile de toamnă sunt afectate deoarece luni de zile au fost precipitații puține, iar acum temperaturile sunt neobișnuit de mari. Mai mult, agricultorii avertizează că un episod de îngheț ar provoca o catastrofă.

Culturile sunt afectate de condițiile meteo

Georgian Calotă, unul dintre fermierii din Câmpia Râmnicului, a explicat, pentru Adevărul, că lipsa ploilor din perioada înființării culturilor de toamnă și a zăpezii, acum, precum și temperaturile neobișnuit de mari care evaporă mica rezervă de apă din sol sunt motive reale de îngrijorare.

„Dacă nu va fi grâu, se știu efectele care vor apărea de la jumătatea acestui an. Va fi pâinea scumpă sau va fi foarte puțină. Semnele, din păcate, nu sunt bune. Ar trebui să plouă peste 300 de litri pe metrul pătrat, în următoarele săptămâni, ca să putem fi mai optimiști”, a spus Georgian Calotă.

Acesta a mai susținut că un îngheț ar compromite culturile înființate în toamnă: „Dacă ar fi să ne gândim la un scenariu sumbru, ar fi faptul că ar putea veni temperaturi foarte scăzute și cu lipsă de precipitații solide, adică zăpada. Stratul de omăt are două roluri esențiale. Pe de o parte, asigură umiditatea necesară plantelor, iar pe de altă parte oferă protecție față de temperaturile de îngheț. Sperăm să nu ne mai confruntăm cu un an precum 2022, pentru că ar fi o catastrofă pentru agricultură”.

Probleme mari sunt și la culturile de rapiță. Lipsa apei din pământ și temperaturile mari din ultima perioadă au uscat plantele.

„Precipitații au fost zero, trei luni au fost zero. Rapița a fost semănată undeva prin august 2022, a răsărit după jumătatea lunii septembrie, apoi la sfârșitul lui octombrie s-a uscat”, a mai afirmat Georgian Calotă, pentru Adevărul.

Ce spune ANM despre seceta pedologică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat recent că perioada 4 – 10 ianuarie va fi marcată de seceta pedologică, prezentă în cea mai mare parte a Dobrogei, dar şi în zone din Moldova şi Muntenia.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -1 şi 11 grade Celsius, mai ridicată cu 1 – 9 grade în raport cu normele climatologice, în toate zonele de cultură.

Tot în acest interval sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ.