Cultura este din ce în ce mai des utilizată pentru tratarea problemelor de sănătate mintală în Europa. OMS are astfel de programe și în România

Cultura este din ce în ce mai des utilizată pentru tratarea problemelor de sănătate mintală în Europa. OMS are astfel de programe și în România
O firmă japoneză își apără dreptul de proprietate pentru tabloul "Floarea-soarelui" a lui Van Gogh, sursă foto: captură YT

Două decenii de cercetări și o pandemie au dus la o explozie a programelor care folosesc cultura pentru beneficiile sale asupra sănătății.
Un număr din ce în ce mai mare de inițiative din întreaga Europă folosesc accesul la artă ca instrument de îmbunătățire a sănătății și a stării de bine, alături de tratamentul medical clasic.

A fi activ din punct de vedere cultural înseamnă beneficii pentru sănătate

În orașul danez Silkeborg, un grup de mame care sufereau de depresie postnatală au declarat că s-au simțit mai apropiate de nou-născuții lor, mai calme și mai optimiste după ce au luat parte la sesiuni săptămânale de cântat menite să le îmbunătățească sănătatea mintală.

Rezultate similare au fost observate și în grupurile care au participat, de asemenea, la proiectul „Muzică pentru maternitate” al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în alte patru orașe din Italia și România.

„La fel cum a fi activ din punct de vedere fizic are beneficii pentru sănătate, a fi activ din punct de vedere cultural are, de asemenea, beneficii pentru sănătate”, a declarat pentru Euronews Nils Fietje, ofițer tehnic la Organizația Mondială a Sănătății și co-director al Laboratorului de Arte și Sănătate al acesteia.

„Există o componentă socială, bineînțeles, pe care o puteți obține și în alte moduri”, a spus el. „Dar muzica și ceea ce catalizează este în mod clar un factor care îmbunătățește răspunsul, iar noi am văzut un impact profund asupra ratelor de recuperare a mamelor cu probleme de depresie postnatală.”

În ultimii 25 de ani au fost efectuate cercetări ample cu privire la efectul pe care arta îl are asupra sănătății și bunăstării.
Un raport al OMS din 2019 a constatat că arta joacă un „rol major” în îmbunătățirea sănătății și a bunăstării indivizilor, precum și în prevenirea bolilor pe toată durata vieții.

Raportul a concluzionat că „impactul benefic al artelor ar putea fi sporit prin recunoașterea și luarea de măsuri pe baza tot mai multor dovezi” și a inclus un apel către guvernele din întreaga lume pentru a promova implicarea în arte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`