Cui trebuie să te adresezi și în ce condiții atunci când avionul tău întârzie sau este amânat

Cui trebuie să te adresezi și în ce condiții atunci când avionul tău întârzie sau este amânat
Foto: Hepta - DPA Images / Jonathan Brady

Greve ale piloților, ale însoțitorilor de zbor, reducerea numărului de angajați ai aeroporturilor și ai companiilor de transport aerian sunt doar câteva dintre motivele care au dus, doar în acest an, la întârzierea sau anularea a mii de zboruri.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau Centrul European al Consumatorilor sunt soluția

Cei care au probleme cu companiile aeriene în această perioadă se pot adresa, după ce au încercat, fără succes, să rezolve situația direct cu furnizorul de servicii de transport aerian, fie Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în cazul unui operator din țara noastră, fie Centrului European al Consumatorilor (ECC România), în cazul companiilor străine, arată avocat.net.

Așadar, ce-i de făcut dacă apar probleme în relația cu un transportator aerian, indiferent dacă e român sau străin? În primul rând, cei nemulțumiți de întârzierea sau de anularea unui zbor trebuie să se adreseze companiei de transport aerian care a decis măsura.

Recomandarea e ca rezolvarea unei situații să fie cerută în scris, pentru că, mai târziu, în cazul în care nu se rezolvă situația direct cu compania aeriană, va fi nevoie de dovezi în acest sens.

O companie aeriană a oferit suma de 10.000 de dolari pentru fiecare persoană care este dispusă să renunțe la biletul de avion cumpărat. Sursa Foto: Flickr.com

În general, firmele de transport aerian nu sunt greu de contactat, în condițiile în care au datele de contact publicate pe propriile site-uri, multe dintre ele având și secțiuni dedicate reclamațiilor.

Apoi, dacă firma de transport nu răspunde într-un termen rezonabil, de 30 de zile, sau nu rezolvă situația, cei nemulțumiți de serviciile acesteia se pot adresa ANPC, în cazul unei companii aeriene de la noi, sau ECC România, în cazul unei companii străine.

Indiferent de variantă, în cazul unei probleme apărute în relație cu o companie de transport aerian, încercarea de a rezolva situația direct cu aceasta este condiția principală pentru a putea merge mai departe către ANPC sau ECC România.

Indiferent de răspuns acesta trebuie să vină în cel mult 30 de zile

În cazul unor probleme în relație cu o firmă din țara noastră, reclamația se poate depune la ANPC fie online, prin formularul pe care autoritatea îl pune la dispoziția celor interesați, fie prin depunere personală la comisariatele județene pentru protecția consumatorilor (lista lor poate fi consultată aici).

La depunerea unei reclamații e nevoie de o serie de documente care să dovedească implicarea într-o situație neplăcută în relație cu compania aeriană, respectiv biletele de avion, dovada achiziționării acesteia, informarea privind întârzierea/ anularea zborului, răspunsul companiei la solicitarea inițială etc.

Răspunsul la sesizarea făcută trebuie să vină, potrivit OG nr. 27/2002, în cel mult 30 de zile, indiferent de natura lui.

Când vine vorba despre probleme în relația cu o companie aeriană străină, reclamațiile nu se mai depun la ANPC, ci la ECC România. Lucrurile stau la fel și în cazul ECC România: mai întâi trebuie încercată rezolvarea amiabilă cu transportatorul și abia apoi, dacă nu se primește un răspuns în 30 de zile, se poate face reclamație la ECC.

Reclamația către ECC poate fi făcută prin intermediul unui formular de sesizare online sau prin scrisoare. Dacă reclamația se trimite prin scrisoare, în ea trebuie să apară detalii precum:

Datele de contact (nume, prenume, adresa poștală și electronică, telefon);

Datele de contact ale comerciantului/ furnizorului de servicii (denumire, statul în care își are sediul, adresa poștală și electronică, telefon, dacă este cazul);

O descriere scurtă și exactă a ceea ce s-a întâmplat (când a fost făcută achiziția, în ce mod, cum și cât s-a plătit, ce și când s-a întâmplat, când a fost contactat comerciantul și ce răspuns s-a primit);

Soluția dorită.

Ulterior, ECC România ia legătura cu centrele similare din celelalte state și oferă sprijin în rezolvarea plângerii. În plus, atunci când e nevoie, ECC România poate asigura servicii de traducere. Mai multe informații legate de reclamație, inclusiv instrucțiuni de completare, se pot găsi aici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`