Cu toate că funcționează de la jumătatea anului 2021, nicio pacientă nu a trecut pragul centrelor pentru victimele violenței sexuale din cinci județe

Cu toate că funcționează de la jumătatea anului 2021, nicio pacientă nu a trecut pragul centrelor pentru victimele violenței sexuale din cinci județe
Sursa Foto: Pixabay.com

Puțini sunt cei care știu că în urmă cu un an jumătate, centrele pentru victimele violenței sexuale (CVVS), care funcționează în cadrul spitalelor din 10 județe din România, au fost deschise.

Se pare că cinci dintre ele nu au avut niciun pacient până acum, notează Libertatea.

Niciun pacient nu a trecut pragul centrelor pentru victimele violenței din cinci județe

România are zece astfel de centre deschise în cadrul unor spitale de urgență.

Scopul lor este de a oferi un sprijin integrat victimelor violurilor sau agresiunilor sexuale: ajutor medical, consiliere psihologică, prelevare de probe biologice.

Aceste servicii sunt esențiale pentru victime care trec printr-un viol sau agresiune sexuală.

Potrivit publicației, anul trecut au trecut prin aceste centre doar 15 pacienți, iar în județe precum Bacău, Neamț sau Constanța, niciunul.

„Nicio persoană nu a trecut prin centrul nostru, dumnealor alegând serviciul de urgență,  reconcilierea situației și revenirea în familie / relație”, a răspuns Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Mai mult decât atât, Gabriela Lungu, coordonatorul centrului, a vorbit despre motivul pentru care centrul nu a înregistrat pacienți. Potrivit acesteia, oamenii nu au fost îndrumați de către personalul din UPU (Unitatea de primiri urgențe)

„Am avut un curs cu doamna Carmen de la ANES și cu alte două doamne, între care un psiholog la Iași; ne-au predat multe lucruri interesante. Am înțeles ca este un viciu de procedură, dar nu numai la noi. Se pare că mai sunt și alții. Pentru că Poliția le duce (pe victime, n.r.) la UPU, iar UPU – dacă au o problemă le duce imediat pe secția unde trebuie rezolvată problema – nu le îndrumă către noi sau către psiholog. Apoi ele renunță să mai facă o plângere”, a explicat Gabriela Lungu.

„Dacă e vorba de probe biologice, sunt conduse la medicina legală, dar efectiv nu trec prin centrul nostru. Asta nu înseamnă că noi am avea cei mai cuminți bărbați din țară. Dar ele nu sunt îndrumate către noi. Am apelat la tot felul de metode să încercăm să comunicăm asta, le-am dat și medicilor de familie informațiile să le pună în cabinete”, a mai spus coordonatoarea centrului din Piatra Neamț.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`