Cu siguranță NU știai asta! Cine numește și revocă șefii agențiilor ANTICORUPȚIE din lume

Cu siguranță NU știai asta! Cine numește și revocă șefii agențiilor ANTICORUPȚIE din lume

În România, Direcția Națională Anticorupție (DNA) este o direcţie autonomă în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Parchetul general/Ministerul Public).

Şeful DNA este numit şi revocat de preşedinte la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul consultativ al Secţiei pentru procurori a CSM, amintește romaniacurata.ro.

Banca mondială a realizat un studiu privind procedurile de numire şi revocare în cazul şefilor a 65 de agenţiilor anticorupţie din întreaga lume.

Dacă în unele state, şefii unor astfel de instituții împotriva corupției sunt numiţi direct de şeful Executivului, ceea ce atrage critici privind imparţialitatea lor, în alte state şefii lor sunt numiţi şi revocaţi ca urmare a unui proces de consultare ce include minimum două persoane, cum ar fi un membru al Executivului şi preşedintele ţării.

Argentina: şeful Oficina Anticorrupción este numit şi revocat de preşedinte.

Austria: Biroul federal anticoruptie funcţionează în cadrul Ministerului federal de Interne. Ministrul de Interne numeşte şeful agenţiei după consultări cu preşedinţii Curţilor Constituţionale, Administrative şi de Justiţie. Revocarea este atributul ministrului.

Australia (statul Australia de vest): Numirea este făcută de către o comisie parlamentară, iar revocarea de către guvernator, care se adresează Camerelor reunite ale Parlamentului.

Bosnia Herţegovina: Şeful Agenţiei pentru prevenirea şi coordonarea luptei anticorupţie e numit şi revocat de Parlament.

Brazilia: Şeful Oficiului Inspectorului general are rang de ministru şi e numit şi revocat de preşedintele Republicii.

Costa Rica (unde au plecat Alina Bica şi Elena Udrea): Procurorul general se ocupă de lupta anticorupţie. E numit şi revocat de ministrul Justiţiei.

Cehia: Şeful Unităţii de poliţie a Republicii cehe pentru combaterea corupţiei şi a fraudelor financiare este numit şi demis de şeful Poliţiei cehe.

Estonia: Procurorul şef anticorupţie este numit de Guvern, la propunerea ministrului de Justiţie. Revocarea se face de către ministru sau de către Guvern, la propunerea ministrului de Justiţie.

Catalonia: Directorul Oficiului antifraudă al Cataloniei este selectat de Parlament la propunerea Guvernului. Numirea de către Parlament se face cu o majoritate de 3 cincimi. Şeful Agenţiei anticorupţie poate fi înlăturat prin demisie, expirarea mandatului, incompatibilitate, incapacitate de a-şi mai exercita funcţia declarată prin decizie judiciară, condamnare penală, gravă sau serioasă neglijenţă în îndeplinirea obligaţiilor şi sarcinilor de serviciu. În acest ultim caz, revocarea este propusă de o comisie parlamentară şi aprobată de Parlament cu 3 cincimi. În celelalte cazuri, preşedintele Parlamentului ia act de revocarea şefului agenţiei anticorupţie.

Croaţia: Şeful Oficiului pentru combaterea corupţiei şi a crimei organizate din cadrul Biroului Procurorului general e numit de către procurorul general, cu consultarea ministrului de Justiţie şi a Colegiului de conducere al Biroului Procurorului general. Revocarea se face către Consiliul Procuroului general la propunerea procurorului general şi cu consultarea Colegiului de conducere.

Iordania: Şeful şi membrii Comisiei Anticorupţie sunt numiţi şi revocaţi prin decret regal.

Lituania: Directorul Serviciului de investigaţii speciale este numit şi revocat de preşedinte, cu consensul parlamentului (Seimas).

Letonia: Şeful Biroului pentru prevenirea şi combaterea corupţiei e numit de Parlament, la recomandarea Guvernului. Revocarea este făcută de către Parlament.

Maroc: Şeful Instanţei centrale pentru prevenirea corupţiei este numit de premier şi nu mai poate fi revocat până la expirarea mandatului de 6 ani.

Moldova: Şeful CNA (Centrul naţional anticorupţie) este numit şi revocat de Guvern, potrivit studiului Băncii Mondiale.

Muntenegru: Şeful Direcţiei anticorupţie din această ţară este selectat în urma unei proceduri publice. Este numit de ministrul Justiţiei şi aprobat de Guvern. Revocarea se face de către Executiv, la propunerea ministrului de Justiţie.

Madagascar (unde a fugit Radu Mazăre): Şeful Biroului independent anticorupţie e numit de preşedinte. Legea interzice revocarea din funcţie până la expirarea mandatului de 5 ani.

Macedonia: Agenţia anticorupţie din această ţară se numeşte Comisia de stat pentru prevenirea corupţiei. Membrii Comisiei sunt numiţi de Parlament pentru un mandat de 5 ani. Şeful instituţiei este ales dintre membrii săi pentru un mandat de 1 an, prin rotaţie, cum e CSM-ul la noi. Parlamentul poate sa revoce şeful şi membrii agenţiei, potrivit legii interne de prevenire a corupţiei.

Mexic: De combaterea corupţiei se ocupă Procuratura generală. Numirea şi revocarea se fac de către preşedinte, ca urmare a rezultatelor obţinute în instanţă.

Peru: Preşedintele Înaltei Comisii pentru anticorupţie (CAN Anticorrupción) e ales dintre membrii săi pentru un mandat de 12 ani. Coordonatorul general este numit de premier/preşedintele Consiliului de miniştri. Preşedintele Înaltei Comisii pentru anticorupţie poate fi dat jos prin vot de către membrii săi, însă aşa ceva nu s-a întâmplat până acum. Coordonatorul general este revocat de premier, după consultarea membrilor agenţiei anticorupţie.

Slovenia: Directorul Comsiei pentru prevenirea corupţiei e numit de preşedintele Republicii. Revocarea se face tot de către preşedinte, la propunerea lui sau a Parlamentului.

Slovacia: Şeful Biroului de luptă împotriva corupţiei din cadrul Poliţiei e numit şi demis de ministrul de Interne.

Kosovo: Şeful agenţiei anticorupţie este numit şi revocat de Parlament.

Serbia (unde a fugit Sebastian Ghiţă): Directorul Agenţiei anticorupţie (ACA) e numit de boardul ACA, ca urmare a unei competiţii publice. Boardul ACA, format din 9 membri aleşi de Parlament, revocă directorul.

Yemen: Autoritatea naţională supremă pentru combaterea corupţiei are 11 membri aleşi de Parlament şi Consiliul Shariei. Cei 11 membri îşi aleg preşedintele. Odată ales, şeful autorităţii nu mai poate fi dat jos, fără ordin judecătoresc.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie