Ieșirile la restaurant s-au scumpit tot mai mult, devenind astfel un lux pentru multe persoane. Atunci când ieșim în oraș plătim cu aproape 40% mai mult decât anii trecuți, spun patronii din industrie.
Majorarea taxelor și impozitelor i-a făcut pe mulți patroni să mărească prețurile preparatelor din restaurante. De exemplu, în zona centrală a Bucureștiului nu se mai găsește o pizza sub 50 de lei, iar o ciorbă costă 40 de lei. Cei care vor un meniu complet trebuie să lase la restaurant în jur de 150 de lei.
„O ciorbă de burtă cu ardei și smântână și mujdei, deci peste 40 de lei. O porție de sarmale costă aproape 70 de lei”, spune un client.
Pentru două ape, o cafea, papanași, o ciorbă de burtă și o porție de mici, românii au ajuns să plătească peste 200 de lei, informează antena3.ro.
„Nu există nicio majorare de preț care a fost făcută de operator peste nivelul inflației. Drept urmare, ceea ce se întâmplă în piață se reflectă și în prețul de vânzare a fiecărui produs la operatorii din această industrie”, spun patronii de restaurante.
„Acum provocările sunt la nivel de fiscalitate. Modificările care s-au făcut în 2023 cu siguranță ne vor impacta în 2024 și așteptăm trecerea primului trimestru când vom vedea real problemele de plăți la bugetul de stat”, a declarat Radu Savopol, președinte Horeca, potrivit sursei citate.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că măsurile care au dus la scumpirile de astăzi au fost luate de guvern, nefiind prietenoase, dar solicitate de Comisia Europeană.