Producția mondială de vin a fost afectată anul acesta de vremea extremă printre care inundațiile, seceta și înghețul. Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a anunțat că producția globală de vin a scăzut cu 7%, fiind cea mai slabă recoltă din 1961.
Anul acesta, Franța este cel mai mare producător de vin din lume, pentru prima dată în ultimii nouă ani. Pe locul al doilea în clasamentul global este Italia, cu o producție mai mică cu 12%, fiind înregistrat cel mai mic nivel din 2017.
La nivel mondial, pe locul trei este clasată Spania, având aceeași poziție ca în 2022, în ciuda unei producții de vin mai mici cu 14% de la an la an și cu 19% pe o perioadă de cinci ani.
La nivelul Uniunii Europene, producția de vin este mai mică cu 7%, fiind cea mai redusă de la începutul secolului. În pofida faptului că majoritatea statelor s-au confruntat cu o scădere bruscă a producției de vin, germanii speră la o ușoară creștere.
Pe locul patru în clasamentul global al producției de vin este SUA, care a înregistrat o creștere cu 14% a producției din 2022.
„Încă o dată, condițiile climatice extreme – cum ar fi înghețul timpuriu, precipitațiile abundente și seceta – au afectat semnificativ podgoriile. În emisfera sudică, Australia, Argentina, Chile, Africa de Sud și Brazilia au înregistrat variații de la an la an între -10% și -30%; în emisfera nordică, Italia, Spania și Grecia sunt țările care au suferit, în cea mai mare parte, din cauza condițiilor climatice nefavorabile din timpul sezonului de vegetație”, scrie antena3.ro.