„Cu bomba în poartă”. Crevedia, după explozii: Erau oameni întinși pe jos, unii erau arși complet / Poliția n-a făcut niciun control, deși mașina de radar stătea chiar în fața depozitului

„Cu bomba în poartă”. Crevedia, după explozii: Erau oameni întinși pe jos, unii erau arși complet / Poliția n-a făcut niciun control, deși mașina de radar stătea chiar în fața depozitului
Imagini aeriene cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia, 27 august 2023. Inquam Photos / George Călin

Peste 3.000 de oameni au fost evacuați din casele lor după seria de explozii produsă sâmbătă la fosta stație GPL din Crevedia. Aceasta nu mai avea autorizație de securitate la incendiu din 2020, dar acolo continua să se facă transfer de gaz petrolier lichefiat (GPL) din cisterne. Asta se întâmpla și sâmbătă când s-a produs tragedia. Localnicii sunt și acum șocați, dar autoritățile nu par tocmai afectate.

Ce (nu) a făcut Poliția în Crevedia

Un localnic a susținut pentru PressOne că Poliția Rutieră obișnuia să monitorizeze viteza șoferilor care treceau prin zonă.

Rep: Poliția Locală de aici din sat, i-ați văzut vreodată să verifice?
– Nu, dar în schimb stătea Rutiera cu radarul. Ori stătea acolo, ori peste drum, după cum era umbra.

„Stătea radarul acolo. Chiar și pe mine m-au luat, aveau mașină neinscripționată. Era locul lor preferat. Cu un Logan alb, geamuri fumurii, nici nu-ți dădeai seama, la câte mașini erau acolo, la poartă”.

Andrei Pârvan, actualul șef de post din Crevedia, insistă că e doar împuternicit în funcție, fiind primul pe linie ierarhică după ieșirea la pensie a fostului șef de post.

El a spus că nu știe să fi existat vreo sesizare din partea localnicilor în cei 15 ani de când lucrează acolo. Însă a făcut și o precizare: dacă vedea că intrau sau ieșeau cisterne din curte, nu era treaba lui să verifice.

Potrivit legislației, Poliția Română „exercită controlul asupra respectării regimului materialelor radioactive și nucleare, substanțelor toxice și stupefiante, precum și asupra altor obiecte și materii supuse autorizării, potrivit legii”.

Însă localnicii au spus pentru PressOne că de-a lungul timpului ar fi fost făcute reclamații la Primărie, pentru că locuitorii din zonă simțeau că „stăteau cu bomba în poartă”.

Un localnic a afirmat: „Din stație GPL au transformat-o în centru logistic. Veneau cu cisterne mari. (…) Făcea transfer exact ca la butelii. (…) Se oprea traficul, ca să intre ditamai mașina mare în curte”.

Dar la Primărie nu e mare agitație. Consilierul primarului a declarat confuz: „Noi nu știm acum câte case sunt arse și în ce situație e fiecare casă”.

„Când ai o problemă, suni la 112. La noi și dacă te omoară cineva nu e nimeni”, s-a plâns un localnic.

Mărturii după explozia din Crevedia

„După prima explozie, am sunat la 112. La 5 minute a ajuns prima mașină de poliție, după – pompierii, până ce s-a împânzit tot drumul. Toată lumea era aici. Și erau oameni întinși pe jos, arși. Unii erau arși complet. Mătușa mea, Dumnezeu s-o ierte, am văzut-o, și ea era arsă. Nu pot să vă explic… toată lumea țipa.”

Florica și Ionel Barbu, care locuiau chiar peste stradă de fosta stație GPL, au murit în urma exploziilor. Bărbatul a făcut infarct sâmbătă seara, când și-a văzut soția cu arsuri pe tot corpul. Florica s-a stins câteva ore mai târziu.

Nepoata lor a povestit pentru PressOne: „Înainte să explodeze prima dată, mătușa mea a ieșit afară la poartă și a văzut fum. Și a explodat, a ars-o total. A fugit cum era și a căzut în picioare, la o femeie mai în față. Și au ajutat-o cu o pătură, cu apă, până a venit salvarea. (…) Mătușa mea a zis că o să moară din cauza asta, și așa a fost”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul