Cu bacșișul în jurul lumii. Unde ești considerat bădăran dacă lași bani în plus

Cu bacșișul în jurul lumii. Unde ești considerat bădăran dacă lași bani în plus

Din China până în Danemarca, țările din întreaga lume au moduri diferite de a-și arăta aprecierea. Sunt însă cinci locuri cu trăsături distincte în ceea ce privește bacșișul și merită reținute obiceiurile acestora.
Pentru a evidenția vechea dilemă a bacșișului, iată câteva locuri cu trăsături distincte în ceea ce privește bacșișul, fiecare dintre acestea fiind ales pentru ceea ce spune despre cultura aprecierii și despre modul în care atitudinea lor față de bacșiș reflectă aspecte mai largi ale societății.

Japonia

În Japonia bacșișul nu este doar neobișnuit, ci este considerat jenant și ciudat. Și, din moment ce japonezii au o cultură a serviciilor fără bacșiș, este într-adevăr necesar să i se explice vizitatorului străin cu un avertisment de tip „gândește-te de două ori”: dacă oferi bacșiș, s-ar putea să jignești pe cineva.

Un „oishikatta” (a fost delicios), sau un „gochiso sama” (mulțumesc pentru că ați pregătit masa) va fi foarte bine primit, dar nu banii în plus.

Repulsia japonezilor față de bacșiș este palpabilă. Shokunin kishitsu, care se traduce aproximativ prin „meșteșug”, curge prin multe aspecte ale vieții japoneze și este o filozofie perfecționată de mulți dintre cei care lucrează în industriile care se confruntă cu turiștii, de la recepționerii de hotel la vânzătorii de cărucioare de mâncare și bucătarii de sushi.

Serviciul se referă la a face strictul necesar pentru termina o muncă cu mândrie, iar aprecierea se manifestă cel mai adesea prin complimente (de preferință în japoneză) sau prin plecăciuni.

Dar se aplică o excepție: în ryokans, pensiunile tradiționale japoneze cu saltele de tatami, călătorii pot lăsa bani pentru nakai san (servitorul îmbrăcat în kimono care vă pregătește mâncarea și futon-ul), dar numai dacă este făcut cum trebuie.

Nu înmânați bacșișul în persoană; în schimb, sigilați bancnote imaculate într-un plic special decorat.

Egipt

O normă socială adânc înrădăcinată în Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia de Sud este conceptul de baksheesh, însemnând un bacșiș sau o pomană caritabilă.

Acesta poate fi solicitat în mod direct de un șofer de taxi sau de un ghid turistic sau poate fi șoptit în mod sugestiv dintr-un bazar de la colțul străzii, dar, în cele din urmă, înseamnă același lucru: se cere un cadou sau un mic bacșiș, indiferent de serviciul oferit.

Interpretat greșit, poate fi tradus prin cerșetorie. Dar a da de pomană săracilor este una dintre cele cinci dogme ale islamului și înțelegerea acesteia va aprofunda înțelegerea călătorului despre această parte a lumii, iar binefăcătorul se presupune că devine mai sfânt prin această acțiune.

În Egipt, astfel de pomană este ceva obișnuit pentru lucrătorii din restaurante, șoferii de taxi, ghizii turistici și personalul hotelier, dar și pentru cei care deschid ușile, îngrijitorii de băi, personalul de securitate și comercianții.

O privire mai profundă asupra baksheesh-ului relevă, de asemenea, că face parte dintr-un sistem de recompensă vag definit, în care ghizii turistici și recepționerii de hotel din Cairo până la Aswan pot oferi tratament preferențial, pot asigura servicii de top și pot acorda favoruri dacă se lasă bacșiș în avans.

O privire mai profundă asupra baksheesh-ului relevă, de asemenea, că face parte dintr-un sistem de recompensă vag definit, sursă foto: captură YT

Dolarii sunt bineveniți, la fel ca și lirele egiptene, iar 1-2 USD sunt suficienți pentru a primi un zâmbet de bun venit.

În aceste condiții, nu este neobișnuit ca o cheie de la o ușă de templu încuiată în Valea Regilor să apară în mod miraculos sau ca o toaletă de muzeu interzisă să fie brusc deschisă din nou vizitatorilor. Iar călătorii nu vor găsi această perspectivă în multe broșuri turistice.

China

Chiar și în cele mai moderne megalopolisuri din China, precum Beijing și Shanghai, există superstiții și tradiții.

Bacșișurile nu sunt așteptate – nici pe departe – și, deși pare greu de crezut într-o țară obsedată de progresul tehnologic și de lumea de mâine, aici bacșișul era odată interzis.

Într-adevăr, unul dintre principiile Chinei este acela că toți oamenii sunt egali și că nimeni nu este servitorul altuia, iar insinuarea superiorității față de altcineva a fost mult timp un tabu.

Și în timp ce China este din ce în ce mai mult o țară a hotelurilor grandioase și a restaurantelor în stil circ, bacșișul – în special în orașele și localitățile mai puțin vizitate – încă se află undeva între un gest de prost crescut sau chiar mită.

Dar explozia turismului chinezesc, precum și asimilarea multor obiceiuri occidentale, duce la o schimbare treptată. Chinezii încă nu au obiceiul de a lăsa bacșiș, dar bacșișurile din partea turiștilor sunt acum acceptabile.

Statele Unite ale Americii

Puține țări iau cultura bacșișului la fel de în serios ca SUA. Este puternic înrădăcinat în psihicul național. În prezent, se obișnuiește să se adauge 20-25% la o notă de plată, iar bacșișul reprezintă o provocare atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.

Într-adevăr, în zilele noastre, suma dată și așteptată a crescut exponențial, iar diversificarea opțiunilor digitale de a da bacșiș a sporit complexitatea acestui fenomen.

În timp ce în SUA se observă o mișcare de eliminare a bacșișului și o schimbare către metode de remunerare mai echitabile pentru personal, progresul a fost lent.

Deocamdată, deși bacșișul este voluntar din punct de vedere legal în SUA, salariile orare ale personalului de servire și ale altor lucrători din turism din prima linie sunt adesea sub minimale.

Danemarca

Etichetată în mod obișnuit drept una dintre cele mai fericite țări din lume pentru societatea sa egalitară, generozitatea comunității și bunăvoința față de ceilalți, ar putea fi o surpriză să afli că danezii sunt în mare parte o națiune care nu lasă bacșiș.

în Danemarca – și în întreaga Scandinavie – este o normă să se rotunjească nota de plată la restaurant ca gest simbolic, sursă foto: captură YT

În principal, motivele sunt două: cetățenii beneficiază de un PIB pe cap de locuitor mai mare și de un sistem de protecție socială mai bun decât în majoritatea celorlalte țări de pe glob, ceea ce înseamnă că personalul de serviciu, șoferii de taxi și lucrătorii din prima linie nu sunt la fel de dependenți de bacșișuri; iar serviciul este inclus în mod normal în nota de plată la restaurante și hoteluri.

Dar, deși bacșișul nu este o tradiție, în Danemarca – și în întreaga Scandinavie – este o normă să se rotunjească nota de plată la restaurant ca gest simbolic.

Și, în mod esențial, ca aproape peste tot în Europa în zilele noastre, serviciile superioare sunt recompensate fie cu un bacșiș în bani, fie cu loialitatea vizitelor repetate, care valorează la fel de mult ca aurul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`