CTP, despre cazul lui Ioan Niculae: Justiția ar trebui să stabilească nu cât să-i ia, ci cât să-i mai lase din avere. Să spunem 1%, la o primă strigare

Publicat: 04 04. 2015, 20:15

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a finanţat campania electorală a PSD din 2009, iar statul a confiscat de la acesta suma de 150.000 de euro.

În acest context, jurnalistul Cristian Tudor Popescu crede că justiția ar trebui să stabilească procentual nu cât să ia de la un condamnat, ci cât să îi lase din avere.  

După părerea mea, aici este eroarea fundamentală, o eroare legislativă. Ar trebui ca, în cazul în care eşti condamnat definitiv în aşa ceva, nu să-ţi ia 150.000. Nu. Să se stabilească un procent nu cât îţi ia, ci cât îţi lasă din avere. Domnul ăsta avea un miliard şi ceva în Topul Forbes. Bun, să spunem 1%, la o primă strigare. Să zicem că, atunci când comiţi o infracţiune cu pedeapsă mai mare de doi ani, de trei ani… Stabilim un cuantum de pedeapsă şi un cuantum de bani care îţi rămân. Restul se iau, toţi. Nu 150.000. Adică îi iau lu’ ăsta banii de dat şpagă la taxi pe unde se duce el, prin Occident? Ce e asta? În privinţa asta, în continuare, nu funcţionează justiţia în România. În privinţa recuperării… Trebuie să existe pedeapsa financiară care să depăşească cu mult paguba pe care o stabileşte procesul, de zece ori, de o sută de ori”, a afirmat Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Referitor la suma confiscată de către stat de la Ioan Niculae, cel mai bogat om din România conform clasamentului realizat de revista Forbes, jurnalistul spune că suma este mult prea mică.

Cât i-a luat? Doar 150.000 (de euro, n.r.)… Am văzut o echivalare, cam cât l-a costat o vânătoare în Africa de Sud pe distinsul domn Niculae. S-a dus să împuşte elefanţi şi rinoceri”, a spus jurnalistul.

Jurnalistul a subliniat și faptul că e un pas mare înainte pentru justiție faptul că se comunică oficial infracţiunea de mită electorală de la un om de afaceri către un partid.