CSM va analiza propunerile pentru șefii de la Parchet și DNA pe 22 noiembrie

CSM va analiza propunerile pentru șefii de la Parchet și DNA pe 22 noiembrie

Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu au fost propuşi de Ministrul Justiţiei la conducerea DNA, respectiv a Parchetului General. Cele două propuneri urmează să primească un aviz consultativ din partea CSM, care a anunțat joi că vor analiza propunerile pe data de 22 noiembrie.

Tiberiu Niţu, propus pentru preluarea funcţiei de procuror general, a fost prim adjunct al procurorului general Laura Codruţa Kovesi, sub bagheta caruia s-au ȋnchis dosarele Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990. În decembrie 1989 a facut parte din Trupele de Securitate. În declaraţiile date a recunoscut că a folosit armele de foc ȋn acele zile. De asemenea, a recunoscut că a participat şi la „restabilirea ordinii” (adică la reprimare) la mineriada din iunie 1990.

Ioan Irimie, propus pentru şefia DNA, a lucrat la Parchetul din Cluj şi  la Parchetul General şi chiar la DNA central, de unde a fost „returnat” din cauza unor deficienţe profesionale, spun surse judiciare. (Detalii AICI)

Fostul şef al DNA, Daniel Morar, este de părere că procurori buni din punct de vedere profesional nu s-au înscris în cursa pentru şefia instituţiei, cel mai probabil din cauza atitudinii ministrului Justiţiei.

„Probabil poziţiile ministrului Justiţiei faţă de DNA de dinainte de a ajunge ministru i-au determinat pe procurorii din DNA să nu participe la această procedură. Ce pot să vă spun cu certitudine este că majoritatea colegilor buni din DNA nu s-au înscris în această procedură”, a declarat Morar, citat de ziare.com.

Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz consultativ la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei. Decizia finală va fi luată de preşedintele României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)