CSM: Reforma pensiilor speciale e de o gravitate deosebită și aduce atingere independenței justiției și statutului magistraților

CSM: Reforma pensiilor speciale e de o gravitate deosebită și aduce atingere independenței justiției și statutului magistraților
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține că înțelege nevoia de reformare a sistemului, dar inițiativa Guvernului e de o „gravitate deosebită” și aduce atingere independenței justiției și statutului magistraților.

Mesajul a fost transmis în contextul în care magistrați din toată țara au anunțat că de miercuri își suspendă activitatea. Cele mai mari instanțe din Capitală și mai multe parchete din sudul și vestul țării vor bloca mare parte din procese și anchete, excepție făcând doar cazurile considerate urgente.

Nemulțumirea lor ține de modificările la legislația pensiilor speciale. Amintim că una dintre aceste schimbări vizează obligativitatea ca toată lumea să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani. Alte modificări țin de modul de calcul al pensiilor speciale.

Reacția CSM la reforma pensiilor speciale

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au avut o întâlnire cu reprezentanții puterii executive și legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiție, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar”, a transmis CSM, după negocierile de azi cu Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL), liderii coaliției de guvernare.

Consiliul a precizat apoi că e deschis unor noi discuții și că nu se împotrivește inițiativei, ci vrea doar ca noile măsuri să respecte independența justiției și să fie în acord cu jurisprudența Curții Constituționale.

„Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autoritățile implicate în procesul de reformă și faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupați de găsirea celor mai adecvate soluții normative pentru a da eficiență acestui proces, cu respectarea independenței justiției și a jurisprudenței Curții Constituționale în materie. În considerarea tuturor acestor aspecte, în zilele următoare urmează să aibă loc alte întâlniri între președintele Consiliului și reprezentanții puterii executive și legislative pentru identificarea celei mai bune soluții legislative pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii”, a mai transmis CSM.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)