Consiliul Superior al Magistraturii, în mandatul Liei Savonea, încearcă să realizeze un ghid, prin care judecătorii și procurorii sunt învățați cum să comunice pe rețelele sociale, potrivit ziare.com.
Totuși, o serie de magistrați susțin că prevederile sunt interpretabile, precum și că documentul propune niște interdicții clare. Astfel, aceștia sunt mai expuși riscului de a fi cercetați de către Inspecția Judiciară.
Decizia vine în contextul în care oamenii din sistem au crticat pe Facebook, în mai multe rânduri, schimbările aduse de PSD-ALDE, în ultimii doi ani, în sistemul de Justiție, precum modificările la Codurile penale și alte acte normative din sector.
Mai mult decât atât, Inspecția Judiciară s-a autosesizat împotriva unor magistrați din aceste motive, ba chiar i-au și penalizat pe unii dintre ei, cum ar fi cazul lui Cristi Dănileț, căruia i-a fost tăiat din salariu pentru o postare pe Facebook.
În orice caz, ghidul înaintat de CSM notează că magistrații nu trebuie să posteze fotografii, care ar putea crea aparența de opulență, să facă reclamă mascată la anumite produse sau să militeze pentru anumite cauze, fie ele și umanitare, într-un mod care poate submina prestigiul funcției și imparțialitatea lor.
Potrivit aceluiași ghid, magistraților le va fi interzis să-și critice colegii și să facă postări cu aluzii, fiind stipulat că mesajele lor publice trebuie să fie evidente și clare, fără ironii.
Nici măcar „like-urile” n-au scăpat „nereglementate”. Una dintre interdicții vizează, așadar, aprecierile pe rețeaua Facebook: „Judecătorilor și procurorilor le este interzis să susțină, promoveze sau să dea like la pagini sau postări ale unor campanii sau grupuri activiste, dacă asocierea cu acestea submina prestigiul magistraților și al sistemului judiciar”.