CSM, decizie tranșantă după controversata OUG pe Justiție. Ce se întâmplă cu procurorii

Publicat: 17 10. 2018, 13:51

UPDATE:CSM a prezentat poziția sa oficială: ”Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete”.

Consiliul Superior al Magistraturii a convenit ca prevederile Ordonanței de Urgență pe Justiție privind procurorii să se aplice doar pentru viitor, informează stiripesurse.ro, care citează mai multe surse din interiorul CSM.

Procurorii care au intrat în DNA și DIICOT pe bază de concurs sau interviu vor rămâne pe posturi, chiar dacă nu au 10 ani de experiență.

Această controversată OUG impune o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT. În cazul celor care vor să lucreze în DNA, este nevoie și de participarea la un concurs. Prin intrarea în vigoare a OUG, din DNA, de exemplu, urmau să plece cel puțin 57 de procurori, adică aproximativ 40% din numărul total al acestora.