UPDATE, 3 decembrie, ora 12 // A început ședința de bilanț a plenului Consiliului Superior al Magistraturii. La prezentarea raportului de activitate participă și Președintele României, Klaus Iohannis.
„Mulțumesc pentru invitație. Este deja o tradiție să ne vedem la sfârșit de an și cred că este o tradiție bună. Tot o tradiție este să returnez conducerea ședinței președintei, președintelui în funcție. Rolul meu aici, în CSM, îl văd ca pe un musafir care vine și vă spune la sfârșit de an câteva gândurievident colorate de felul în care din funcția de Președinte se vede activitatea dumneavoastră”, a declarat șeful statului.
UPDATE, 3 decembrie, ora 11.50 //Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Știrea inițială // Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reunește, joi, pentru a-și alege noua conducere. Pe ordinea de zi a ședinței se regăsește și prezentarea raportului de activitate a instituției pe anul 2020, în mandatul judecătorului Nicoleta Margareta Țînț – președinte și al procurorului Tatiana Toader – vicepreședinte, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că va fi prezent la bilanț, transmite Agerpres.
Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a anunțat în 19 noiembrie că urmează să candideze pentru funcția de președinte al CSM.
Candidații pentru șefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial, cu viziunea lor privind gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor referitoare la resursele umane din sectorul judiciar și proiectele aflate în derulare.
CSM este compus din 19 membri, dintre care nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept – ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general. Membrii aleși au un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a fi reînvestiți.
Potriviti Constituției și Legii nr. 317 din 2004 privind CSM, Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM și reprezentanții societății civile.
Membrii plenului aleg prin vot conducerea CSM. Președintele este ales dintre judecători, iar vicepreședintele dintre procurori.