CSM îi solicită noului ministru al Justiţiei semnarea unui Pact pentru justiţie

CSM îi solicită noului ministru al Justiţiei semnarea unui Pact pentru justiţie
Foto: membricsm.ro

Preşedinta CSM, Alina Ghica, i-a solicitat printr-o scrisoare noului ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, semnarea unui Pact pentru justiţiei, pentru o colaborare deschisă cu Ministerul, pe baza recomandărilor Comisiei Europene.

„După cum cunoaşteţi, în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 23 august 2012 au fost aprobate măsurile care vor fi luate de CSM, ca urmare a recomandărilor din cuprinsul Raportul Comistei Europene către Parlamentul European şi Consiliu asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicat la 18 iulie 2012. Având în vedere rolul şi funcţiile sale constituşionale, Consiliul Superior al Magistraturii va urmări îndeplinirea măsurilor care îi revin nemijlocit şi va veghea la asigurarea mijloacelor necesare pentru eficientizarea sistemului judiciar în ansamblu, pentru a răspunde nu doar recomandărilor Comisiei, ci şi aşteptărilor cetăţenilor români”, se arată în scrisoarea amintită, citată de Mediafax.

Consiliul îşi doreşte o colaborare deschisă cu Ministerul Justiţiei în vederea elaborării unui Plan comun de implementare a tuturor celor patru noi coduri. În acest sens, luarea tuturor măsurilor necesare pentru implementarea în condiţii optime a tuturor celor patru noi coduri se impune cu stringenţă ca o prioritate comună, subliniază sursa citată.

„În scurtul timp care a mai rămas până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, dar şi în perioada imediat următoare intrării în vigoare a acestui important cod, e necesar un efort al puterii Executive, dar şi al celei judecătoreşti, ca împreună să găsească resursele necesare implementării acestuia. În acelaşi timp, trebuie să înceapă pregătirea implementării fără sincope a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală”, arată scrisoarea citată.

În sursa menționată se mai precizează că CSM va continua implementarea Proiectului privind „Stabilirea şi implementarea unui volum optim de lucru al judecătorilor şi grefierilor şi asigurarea calitaţii activităţii instanţelor”, urmărind îndeaproape concluziile la care ajunge consultantul şi propunând soluţiile adecvate. De asemenea, Consiliul va pune în aplicare recomandările ce vor fi formulate de Banca Mondială în raportul final al proiectului „Analiza independentă privind eficienţa sistemului judiciar”. Conduziile celor două proiecte vor reprezenta baza elaborării politicii de resurse umane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`