CSM discută prevederile OUG care vizează vechimea procurorilor din Parchetul General, DNA și DIICOT

CSM discută prevederile OUG care vizează vechimea procurorilor din Parchetul General, DNA și DIICOT

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va discuta miercuri preverile controversatei Ordonanțe de Urgență abia publicată în Monitorul Oficial, prevederi legate de vechimea procurorilor din Parchetul General, DNA, DIICOT.

Membrii secției vor discuta solicitările PG, DNA și DIICOT privind interpretarea articolului VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 92/2018.

Articolul prevede că „procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, amintește Agerpres.

Noile reglementări din OUG impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.Prin intrarea în vigoare a OUG, din DNA, de exemplu, ar putea pleca cel puțin 57 de procurori, adică aproximativ 40% din numărul total al acestora.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că această OUG produce foarte multe probleme: „Ordonanţa de urgenţă a creat numeroase probleme funcționale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate care sunt în curs de analiză.Soluțiile vor fi identificate în zilele următoare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie