Csaba Asztalos (CNCD), despre plângerea împotriva lui Viktor Orban: Regret că Alexandru Muraru are o lipsă de cunoaștere. Poate rescriem dreptul internațional public (VIDEO)

Csaba Asztalos (CNCD), despre plângerea împotriva lui Viktor Orban: Regret că Alexandru Muraru are o lipsă de cunoaștere. Poate rescriem dreptul internațional public (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a vorbit despre plângerea depusă de deputatul PNL Alexandru Muraru împotriva premierului Viktor Orban și susține că liberalul „are o lipsă de cunoaștere”.

„Potrivit dreptului internațional public, șefii de state au o imunitate jurisdicțională față de instanțele și autoritățile unui stat străin”, a spus președintele CNCD, vineri, pe B1 TV, la Actualitatea cu Tudor Mușat.

Ce a spus Csaba Asztalos, pe B1 TV, despre plângerea depusă la CNCD împotriva premierului ungar Viktor Orban

Întrebat ce o să facă instituția în contextul plângerii depuse împotriva premierul ungar pentru discursul rasist de la Băile Tușnad, Csaba Asztalos a afirmat: „Instituția o să gestioneze această plângere ca orice altă plângere, adică vom efectua o procedură de soluționare, ceea ce înseamnă, potrivit legii, că în fiecare caz trebuie să cităm părțile. Mărturisesc că acum, în august, se fac 20 de ani de la înființarea instituției și eu sunt în Colegiul Director de 20 de ani, și nu am avut o astfel de situație, o astfel de speță, în care am avut o plângere vreunui șef de stat străin”.

„Eu mi-am exprimat opinia public cu privire la o problemă procedurală, pentru că, potrivit dreptului internațional public, șefii de state au o imunitate jurisdicțională față de instanțele și autoritățile unui stat străin, pentru că este o formă de protecție a suveranității statului respectiv și este o cutumă care se aplică în dreptul internațional public”, a adăugat el.

„Eu am citit plângerea și domnul Muraru nu știu cu cine s-a consultat, dacă a avut vreun jurist, este deputat, regret că are o lipsă de cunoaștere (…). Dacă domnul Muraru s-ar fi consultat cu un jurist sau ar fi dat măcar pe Google o căutare, ar fi realizat că această imunitate se referă indiferent dacă vizita este oficială sau privată. Și dumneavoastră, mass media, ați scris că și în cazul acestei vizite private premierul Ungariei, ca șef de stat, a avut protecție SPP din partea statului român – ca atare, statutul este identic, indiferent că e în vizită privată sau este în vizită oficială, indiferent de ce șef de stat vorbim”, a continuat oficialul.

„Dacă se consideră că fapta premierului Ungariei este o faptă penală, plângerea este adresată în mod greșit CNCD, pentru că noi nu avem competențe cu privire la soluționarea unor posibile fapte penale. Dacă suntem în zona contravențională, într-adevăr, avem. Va trebui să ne pronunțăm asupra acestui aspect – probabil, nu știu, poate rescriem dreptul internațional public și CNCD o să identifice o altă soluție”, a mai spus președintele CNCD, Csaba Asztalos.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`