Crucea Roșie, flash mob în Piața Romană din București: Zeci de voluntari vor efectua manevre de resuscitare pe manechine
Crucea Roșie Română a anunțat că organizează un flash mob cu 50 de vountari care vor efectua manevre de resuscitare pe manechine în Piața Romană din București, luni, la ora 17, pentru a marca Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale și Ziua Mondială a Resuscitării.
„Crucea Roșie Română, singura organizație umanitară din țară auxiliară autorităților publice în domeniul prevenirii și intervenției în caz de dezastre, are un rol esențial în asigurarea unui răspuns prompt în situații de urgență. Organizația dispune de resurse umane și logistice pentru a acționa încă din primele ore de la producerea unui dezastru prin organizarea de tabere de sinistrați, puncte de triaj și acordarea primului ajutor de bază”, spune organizația într-un comunicat de presă.
Crucea Roșie Română, înaintea flash mob-ului: „Rămâi conectat la viață. Primul ajutor ești chiar tu!”
Crucea Roșie Română susține că acordă o atenție deosebită instruirii și pregătirii atât a voluntarilor săi, cât și a populației generale, iar procesul de formare a voluntarilor este comprehensiv și cuprinde cursuri, seminarii, exerciții practice, simulări și tabere de instruire.
În lus, au loc cursuri specializate și sesiuni de pregătire pentru publicul larg.
În 2022, 94.000 de persoane au luat parte la cursuri de pregătire în gestionarea dezastrelor, precum și la cursuri de prim ajutor.
„Dezastrele naturale pot avea un impact devastator în viața oamenilor și a comunităților noastre. Acționând în mod responsabil și învățând cum să ne protejăm și să-i ajutăm pe ceilalți, putem face o schimbare reală. Cu educație și pregătire, putem reduce riscurile dezastrelor naturale și putem oferi o șansă suplimentară de supraviețuire pentru cei care au nevoie de ajutor”, a declarat Camelia Șucu, președinta Crucii Roșii Române.
Organizația spune în 2024 și-a propus să intensifice programul de pregătire pentru intervenția la dezastre a populației. În parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din Italia va actualiza și extinde baza de date a formatorilor voluntari la nivel național, aceștia urmând a disemina informații vitale în comunități. Totodată, are în vedere formarea de echipe de voluntari specializați în Căutare și Salvare Urbană.
„Situațiile de urgență pot apărea în orice moment, iar cunoștințele noastre pot face diferența între viață și moarte. Fiecare dintre noi este încurajat să învețe sau să-și reîmprospăteze cunoștințele despre pregătirea pentru dezastre sau pentru acordarea primului ajutor și să devină un potențial salvatorucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale”, mai menționează Crucea Roșie Română.