Crucea de rugăciune a părintelui Arsenie Boca, găsită după 68 de ani la Biserica Sfânta Treime din Brașov

Publicat: 02 09. 2015, 23:56

Descoperire de excepţie în Biserica Sfânta Treime din Braşov. Crucea de rugăciune a părintelui Arsenie Boca a fost găsită după ce a fost dată dispărută în urmă cu 68 de ani, informează B1 TV.

În jurul acestei sfinte cruci s-a împletit, în timp, o adevărată legendă. Pe vremea când părintele Arsenie Boca a fost închis în temniţele Securităţii, gardienii îl vedeau rugându-se la ea prin vizetă. Însă, atunci când intrau în celulă sa pentru a o confisca, această cruce dispărea.

Preoţii din Şcheii Braşovului au descoperit crucea în Biserica Sfânta Treime, în altarul lăcaşului de cult, lângă pânza pusă în altar pentru a aşeza pe ea pâinea sfinţită şi potirul.

 „Lucrez la o carte despre civilizaţia dacilor din Şcheii Braşovului. În timp ce cercetam arhiva comună a cetei junilor bătrâni şi Bisericii Sfânta Treime, am găsit o fotografie – document unică, în care apare regretatul părinte paroh Voineag alături de părintele Arsenie Boca”,  îşi începe povestirea doctorul Liviu Pandele, mare comandor al Ordinului Militar Sfânta Maria Creştin Ortodox.

Împreună cu preotul Aurelian Reit, Liviu Pandele a început apoi imediat să caute documente care să afle mai multe. Nu au găsit nici unul, însă. au găsit însăşi crucea lui Arsenie Boca.

“Am căutat documente să vedem daca ne-a donat-o nouă. Din păcate nu am găsit astfel de documente. Din fericire, a vrut bunul Dumnezeu să o găsim în cele din urmă. Am restaurat-o şi am găsit scris pe ea 15 septembrie 1947, când a avut loc sfinţirea bisericii. O vom pune acolo unde îi este locul, în faţa sfântului altar”, a spus preotul Aurelian Reit.

Crucea lui Arsenie Boca nu este singurul lucru pentru biserica este celebră. În biserică ortodoxă „Sf. Treime” din Şcheii Braşovului s-a cântat pentru prima dată „Deşteaptă-te române!”, este locul unde se găseşte cea mai mare icoană a „Sfintei Fecioare Maria” şi tot aici odihnesc moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi ale Sf. Pantelimon.