Cronologia unei luni tensionate pe ruta România – Israel: De la vizita lui Iohannis la Tel Aviv, la spionii ex-Mossad de pe urmele lui Kovesi (FOTO, VIDEO)

Cronologia unei luni tensionate pe ruta România – Israel: De la vizita lui Iohannis la Tel Aviv, la spionii ex-Mossad de pe urmele lui Kovesi (FOTO, VIDEO)

După aproape 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, între România și Israel ar putea apărea unele tensiuni pe fondul scandalului de spionaj care a vizat-o pe șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Iată cronologia evenimentelor din ultima lună care ar putea schimba realațiile dintre cele două țări:

6 – 11 martie 2016 – Președintele Klaus Iohannis efectuează o vizită oficială în Israel. Pe 6 martie, președintele aterizează pe aeroportul din Tel Aviv. Între 7- 11 martie 2016 – Șeful statului a avut întrevederi cu preşedintele acestei ţări, cu prim-ministrul, cu preşedintele Parlamentului şi cu alte oficialităţi.

În declaraţiile de la Reşedinţa Prezidenţială "Beit Hanasi", președintii celor două țări au vorbit despre relațiile dintre cele două state și despre consolidarea dialogului politic, diplomatic şi economic dintre România și Israel.

Sunt încrezător că relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre ţările noastre, cu o tradiţie de 68 de ani, relaţii bazate pe valori şi obiective comune, vor continua să se dezvolte şi să se extindă în beneficiul ambelor popoare", a susținut Iohannis la conferința de presă de la Tel Aviv.

Vizita lui Iohannis a fost considerată mult prea lungă pentru o deplasare oficială, presa relatând că, de fapt, preşedintele a fost mai mult într-un mic concediu. Ca o picanterie, în cadrul acestei vizite şeful statului român a ţinut celebrul discurs despre "viaţa anterioară" alături de soţia sa, Carmen (Detalii AICI).

15 martie 2016 – mai mulți cetățeni israelieni sunt arestați în lipsă de DNA în mega-dosarul retrocedărilor ilegale. Este vorba de trei dintre cei patru oameni de afaceri israelieni implicaţi în dosar,Tal Silberstein, Shimon Shevez şi Benjamin Steinmertz. Magistrații au respins însă solicitarea privindu-l pe Moshe Agavi.

Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de către Paul Al României.

Conform rechizitoriului procurorilor, oamenii de afaceri israelieni Silberstein Tal, Shimon Shevez şi Benjamin Steinmetz i-au dat lui Remus Truică bani – 4 milioane euro – pentru a-i oferi prinţului Paul ca avans după ce acesta a cesionat drepturile asupra bunurilor pentru care s-a traficat influenţa, dar şi bani pentru costuri judiciare. (Detalii AICI)

17 martie 2016 – Moare Meir Dagan, fost director Mossad în perioada 2002-2011 și fost preşedinte de onoare al Black Cube. Acesta suferea de cancer la ficat. (Detalii AICI)

30 martie 2016 – Instanța Supremă a respins definitiv cererea DNA de arestare preventivă în lipsă afaceriștilor israelieni implicaţi în dosarul Remus Truică -Prințul Paul.

3 aprilie 2016 – Doi cetățeni israelieni, angajați ai companiei de spionaj Black Cube, sunt reținuți de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor, dar și pentru tentative de compromitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

4 aprilie 2016 – Izbucnește scandalul Panama Papers. Primul material Rise Project despre legăturile dintre acest scandal şi România îl are în prim-plan pe israelianul Benjamin Steinmetz, 60 de ani. Una dintre cele mai păguboase afaceri ale acestuia în țara noastră a dus la colapsul rafinăriei RAFO Onești. De asemenea, acesta este acuzat și în dosarul Retrocedărilor

6 aprilie 2016 – La 3 zile distanță, scandalul Kovesi – Mossad îzbucneşte în media din România. Rise Project dezvăluie că patru israelieni sunt anchetați de DIICOT în cazul de spionaj ce o are în vizor pe șefa Direcției Naționale Anticorupție, dar că doar doi dintre ei sunt reținuți, respectiv David Geclowicz și Ron Weiner.

Ceilalți doi suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus, sunt foști directori de informații, dar și cofondatori și directori executivi ai companiei israeliene de investigații private Black Cube, aceeași firmă în care a activat și Meir Dagan, fost director Mossad (spionajul israelian) între 2002 și 2011.

Dagan a fost preşedinte de onoare al Black Cube până în urmă cu trei săptămâni, când a murit din cauza unui cancer la ficat. (Detalii AICI)

David Geclowicz și Ron Weiner au fost arestați pe 3 aprilie, prin ordinul emis de un judecător al Tribunalului București, iar subiectul a fost făcut public abia la 3 zile distanță, miercuri, 6 aprilie.

Israelienii reținuți sunt acuzați că "au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înselatorii electronice – n.r.), în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținutului acestuia".

Rise Project: Laura Codruța Kovesi, spionată de firma unui fost director al Mossad

#DIRECT_ONE_8fyaqi#

Metodele prin care aceștia o făceau erau diferite și implicau chiar și rudele Laurei Codruța. În principal, cei hărțuiti au fost tatăl, fratele și fostul soț. Nu erau telefoane de amenințare, ci unele apeluri făcute între orele 2 și 3 noaptea. În aceste apeluri, persoane de naționalitate straină inițiau discuții despre dosare penale. Tatal si fratele Laurei Koveși au făcut denunțuri în acest caz.

De asemenea, cei doi israelieni au fost fost ridicați de la un hotel de lux din capitală, ca urmare a unor denunțuri făcute de către rudele șefei de la DNA.

Kovesi a declarat susținut că, în acest caz, este vorba despre o încercare nereușită de intimidare. (Detalii AICI)

Compania de spionaj implicată a făcut și ea unele precizări privind acest caz. Black Cuve a recunoscut că doi dintre angajații săi au fost reținuți de DIICOT, dar neagă orice feld e acuzații aduse de autoritățile române.

Recent, compania a contractat în România un proiect de colectare a probelor privind fapte serioase de corupție în interiorul Guvernului și în agențiile sale. În timpul acestei activități, doi dintre angajații companiei au fost arestați după ce au descoperit informații importante. Angajaţii aplicau legea, iar suspiciunile asupra lor sunt false. Suntem încrezători că adevărul va ieşi la iveală în următoarele zile şi că cei doi vor fi eliberaţi”, spune reprezentanții companiei israeleiene, conform sursei citate. (Detalii AICI)

Și Ambasada Israelului la București a reacționat în acest caz. Diplomații resping orice acuzație privind implicarea autorităților israeliene.

"Dorim să subliniem că ancheta îi vizează pe angajații unei companii private care nu are legătură cu vreo instituție de stat israeliană”, precizează reprezentanții ambasadei.

Între timp, în presa din România s-a aflat că avocatul israelienilor reținuți are legături cu Omar Hayssam. Mai exact, avocatul acestora a fost şi apărărătorul sirianului. Potrivit jurnaliştilor de la flux24, acelaşi avocat a fost văzut şi în aproprierea lui Mihai Răzvan Ungureanu şi are legături multe la Moscova inclusiv cu apropiații lui Putin. (Detalii AICI)

De asemenea, în mediul online a apărut și prima fotografie a unuia dintre israelienii-spioni. Este vorba despre David Geclowicz, angajat al companiei Black Cube, cetățean belgian, cu origini israeliene, dar cu domiciliul stabil la Londra.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie