"Criza medicamentelor este datorată managementului prost din sistem". Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, despre problemele din Sistemul de Sănătate (VIDEO)

Publicat: 05 02. 2016, 13:17
Foto: farmaciiledona.ro

Sute de mii de pacienţi din România sunt în pericol. Din spitalele şi farmaciile din toată ţara lipsesc nu mai puţin de 123 de tipuri de medicamente. Iar numărul de pe această listă, realizată în ultima lună, creşte de la o zi la alta. Cel mai grav este ca multe dintre aceste medicamente sunt necesare pentru intervenţiile de urgenţă şi pentru bolnavii cronic.

Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, a declarat că această criză a medicamentelor afectează pacienții bolnavi de maladii grave, dar și persoanele care au nevoie de vaccin antirabic sau antitetanos, și chiar bebelușii care au nevoie de imunizare.
 
Trebuie să recunoaștem că avem parte de o criză la nivelul medicamentelor și al vaccinurilor, precum vaccinul antirabic sau vaccinul antotetanos sau chiar al celui hexavalent, folosit pentru imunizarea nou născuților.

Noi, medicii credem că este un management prost, și nu putem să ne dăm seama cum se stabiliște prețul medicamentelor și cum se face aprovizionarea medicamentelor.
un manager bun nu trebuie sa fie reactiv, ci sa fie un managemtn pro-activ- să își facă planuri și să le ducă la bun sfârșit. La noi e reactiv- cum a fost cu criza citostaticelor. A venit criza de citostatice, se reacționează și se rezolvă această criză. Dar de ce trebuie să ajungem într-o criză? pentru că putem facem printr-o strategie să nu ajungem într-o criză”, a declarat Bogdan Tănase.

Criza medicamentelor, comentată de Anca Crupariu
#DIRECT_ONE_sdcaar#

Și Anca Crupariu, membru al Agentiei Nationale a Medicamentelor a discutat subiectul acesta. Potrivit spuselor sale, nu este vorba de 120 de medicamente, ci de 60 medicamente.

Noi putem să dăm câteva explicați, dar aș vrea să precizez că această listă a fost primită si de catre noi de la un jurnalist- cifra nu se refera la 120 de medicamente- este vb si de medicamente care nu au avut autorizatie pentru romania, dar si de medicamente pentru care autorizatia a incetat. Dar sunt si medicamente care nu au alte medicamente pentru care nu exista o alta alternativă pe piata.

În această criză sunt aproape  60 de tipuri de medicamente. Acum se caută soluții. Când producătorii deci să scoată un medicament de pe piață, noi primim o înștiințare cu cel putin 12 luni înainte.

Iar atunci când primim o solicitare din parte unei comisii speciale pentru eliberarea unei autorizații pentru nevoie speciale, noi eliberam imediat autorizatia pentru medicamentul respectiv. Este un ordin al Ministerului Sănătății din 2013, ordinul 85, care prevede toate condițiile legale a intrarii unui medicament pe piata romaneasca. Asta se face atunci cand  nu exista un medicament special pe piata, sau atunci cand o persoana sau un grup de persoane au nevoie de medicamentul respectiv.