Criză majoră a medicilor de familie: În județul Vâlcea, 50% dintre medicii de familie sunt în prag de pensionare

Publicat: 20 12. 2024, 14:38
Sursa foto simbol: Pixabay

Județul Vâlcea se confruntă cu criza a medicilor de familie. Mai mult de jumătate dintre medici sunt deja la vârsta de pensionare, avertizează reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS).

Potrivit datelor CJAS Vâlcea, în prezent sunt 14 localităţi din judeţ care au deficit de medici de familie iar în alte 10 localităţi medicii au un program de lucru redus pentru că acoperă şi alte zone.

Sunt și comune care nu mai au niciun medic de familie, cum este comuna Runcu .

„Peste 50% dintre medicii de familie din judeţ sunt în grupa de vârstă peste 65 de ani, deci din 189 de medici de familie, 95 au vârsta mai mare de 65 de ani. Ritmul în care se intră ca medic în asistenţa medicală primară este extrem de lent.

Cred că în ultimii doi ani nu a apărut niciun medic tânăr, niciun medic nou în sistemul de sănătate. Şi în prezent, şi în perioada următoare cu siguranţă va exista un dezechilibru major între numărul potenţialelor intrări în sistem a medicilor de familie şi viitoarele ieşiri din sistem”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJAS Vâlcea, Alin Voiculeţ, potrivit Agerpres.

Deficitul de medici de familie va duce pe de-o parte la creşterea numărului de zone neacoperite de servicii medicale primare şi la scăderea calităţii actului medical.

„La începutul anului 2024, funcţionau în judeţ cinci centre de permanenţă – Milcoiu, Galicea, Băile Govora, Călimăneşti şi Râmnicu Vâlcea. În aprilie, cel din Râmnicu Vâlcea s-a desfiinţat prin decizia Direcţiei de Sănătate Publică, iar în august, cel de la Călimăneşti, la fel, a fost suspendat, motivul fiind că doi, trei medici s-au retras din această asociere.

Nu e un lucru foarte bun. Din ce am studiat şi noi, motivele sunt clar vârsta înaintată a medicilor de familie care, după programul de şapte ore la cabinetul medical, nu mai sunt dispuşi să se mai ducă să facă şi gărzi noaptea. Ar mai fi ca motiv şi tariful orei de gardă la centrele de permanenţă, cel puţin aşa susţin şi medicii din discuţiile noastre cu dumnealor. Cert este că în acest moment mai avem doar trei centre de permanenţă active”, a mai spus preşedintele CJAS Vâlcea.