Pandemia de coronavirus devine greu de gestionat și în județul Argeș, din cauza lipsei de personal în rânul cadrelor medicale. DSP Arad a solicitat către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei detașarea de personal medical din județele vecine la spitalele COVID-19 din Arad.
Reprezentanții DSP Arad au subliniat că deficitul de personal din spitale este foarte mare: ”În urma analizei pe care am efectuat-o, am constatat că avem nevoie de cadre medicale superioare şi medii. Este vorba de medici de ATI, pneumologi, medici de interne şi infecţionişti. Ar fi nevoie şi de aproximativ 30 de asistenţi medicali pentru a acoperi deficitul la nivelul judeţului. Drept urmare, am trimis o adresă către CNCCI, prin care solicităm personal din judeţele învecinate, dacă au cadre medicale disponibile. Solicităm detaşare din aceste judeţe în spitalele Aradului”, a declarat marţi, pentru Agerpres, şeful DSP Arad, Horea Timiş.
Pe lângă soluția detașării, o altă opțiune luată în calcul este cea a angajărilor temporare, aşa cum s-a întâmplat la începutul pandemiei.
Lipsa de personal medical se suprapune peste criza lipsei paturilor la ATI sau în unitățile destinate pacienților infectați cu noul coronavirus.
În ultimele zile, aproape toate paturile de la SCJU Arad şi de la celelalte spitale suport COVID-19 au fost ocupate.
„Avem o creştere constantă de 100 de pacienţi pe zi, iar dacă se menţine, e clar că avem nevoie de mai multe paturi COVID-19. La Spitalul Orăşenesc Ineu (spital suport n.r.), capacitatea va creşte cu 20 de paturi, de la 60 la 80, ceea ce înseamnă detaşare de personal de la Sebiş”, a precizat Timiş.
El a adăugat că „aproape 80 de pacienţi asimptomatici sunt în aşteptare pentru evaluare medicală în judeţ”.
Pe fondul creşterii numărului de cazuri COVID-19 în judeţ, autorităţile au operaţionalizat, luni, spitalul de campanie amenajat în urmă cu şase luni în cadrul Expo Arad Internaţional.
Aici există 240 de paturi în două hale, însă deocamdată se vor face doar internări de o zi, pentru evaluarea stării de sănătate a celor confirmaţi pozitiv cu SARS-CoV-2.
Decizia de operaţionalizare a spitalului de campanie s-a luat în cadrul Comandamentului de Criză al SCJU.
„De astăzi, investigaţiile medicale specifice – în regim de spitalizare de zi, pentru arădenii diagnosticaţi cu virusul SARS CoV-2, asimptomatici, se vor efectua şi la Spitalul de Campanie de la Expo Arad Internaţional. Până acum, investigaţiile medicale, pentru pacienţii care nu necesitau spitalizare continuă, se realizau doar în clădirea din strada Stephan Ludwig Roth, însă din cauza numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu SARS CoV-2, multe dintre ele asimptomatice, s-a decis ca evaluarea medicală să se realizeze şi la spitalul de campanie pentru a reduce timpii de aşteptare pentru pacienţi şi pentru a evita aglomeraţia”, se arată într-un comunicat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, citat de Agerpres.