Criza climatică a expus oamenii la șase săptămâni de căldură suplimentară și periculoasă în 2024
Criza climatică a provocat șase săptămâni de zile periculos de călduroase suplimentare în 2024 pentru omul obișnuit, supraalimentând impactul fatal al valurilor de căldură din întreaga lume.
Mulți oameni au îndurat cu aproximativ 150 de zile mai mult de căldură periculoasă
Efectele încălzirii globale cauzate de oameni au fost mult mai grave pentru alți oameni, a arătat o analiză a World Weather Attribution (WWA) și Climate Central. Locuitorii din statele insulare din Caraibe și Pacific au fost cei mai afectați. Mulți au îndurat cu aproximativ 150 de zile mai mult de căldură periculoasă decât ar fi făcut fără încălzirea globală, aproape jumătate din an.
Aproape jumătate din țările lumii au suportat cel puțin două luni de temperaturi cu risc ridicat. Chiar și în locurile cel mai puțin afectate, cum ar fi Marea Britanie, SUA și Australia, poluarea cu carbon din arderea combustibililor fosili a dus la încă trei săptămâni de temperaturi ridicate.
Valurile de căldură mult mai grave sunt cea mai mortală consecință a urgenței climatice. Oprirea arderii cărbunelui, petrolului și gazelor ar fi vitală pentru a opri ca efectele să se înrăutățească și mai mult, au spus oamenii de știință, 2024 fiind prognozat să fie cel mai tare an înregistrat, cu emisii de carbon record.
Cercetătorii au cerut ca decesele cauzate de valurile de căldură să fie raportate în timp real, datele actuale fiind o „subestimare foarte gravă” din cauza lipsei de monitorizare. Este posibil ca milioane de oameni să fi murit ca urmare a încălzirii globale cauzate tot de oameni în ultimele decenii.
Uraganele au fost, de asemenea, supraalimentate de criza climatică din 2024
„Efectele încălzirii combustibililor fosili nu au fost niciodată mai clare sau mai devastatoare decât în 2024 și au provocat suferințe neîntrerupte”, a spus dr. Friederike Otto, de la Imperial College London și co-liderul WWA.
„Inundațiile din Spania, uraganele din SUA, seceta din Amazon și inundațiile din Africa sunt doar câteva exemple. Știm exact ce trebuie să facem pentru a împiedica lucrurile să se înrăutățească: nu mai ardem combustibili fosili.”
Joseph Giguere, tehnician de cercetare la Climate Central, a declarat: „Aproape peste tot pe Pământ, temperaturile zilnice suficient de ridicate pentru a amenința sănătatea umană au devenit mai frecvente din cauza schimbărilor climatice”.
The Guardian a dezvăluit în noiembrie că criza climatică a provocat zeci de valuri de căldură imposibile anterior, precum și a făcut ca sute de alte evenimente meteorologice extreme să fie mai severe sau mai probabil să se întâmple.
Cercetătorii au descoperit că o persoană medie a fost expusă la 41 de zile de căldură periculoasă suplimentară, subliniind modul în care criza climatică expunea milioane de oameni la temperaturi periculoase pentru perioade mai lungi ale anului.
Indonezia, care găzduiește 280 de milioane de oameni, a experimentat 122 de zile de căldură suplimentară periculoasă, la fel ca și Singapore și multe state din America Centrală.
În Orientul Mijlociu, oamenii din Arabia Saudită au îndurat încă 70 de zile caniculare, într-un an în care cel puțin 1.300 de pelerini hajj au murit în timpul căldurii extreme.
Cinci miliarde de oameni, aproape două treimi din populația globală, s-au confruntat cu temperaturi crescute de cel puțin două ori mai probabile de încălzirea globală pe 21 iulie, una dintre cele mai călduroase zile ale anului.
Uraganele au fost, de asemenea, supraalimentate de criza climatică din 2024. Kristina Dahl, vicepreședintele pentru știință la Climate Central, a declarat: „Analizele noastre au arătat că fiecare uragan din Atlantic din acest an a fost potențat de schimbările climatice și că uraganele Beryl și Milton , care erau ambele furtuni de categoria cinci, nu ar fi atins acest nivel dacă nu ar fi fost schimbările climatice.”