România se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor pentru pacienţii cronici din spitale. Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, a explicat în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin cum s-a ajuns în această situație.
Potrivit acestuia, există un deficit major de finanțare astfel că producătorii de medicamente încasează banii pentru medicamentele vândute și la 270 de zile:
„Industria farmaceutică finanțează în acest moment sistemul de sănătate cam cu 10 miliarde de lei pe lună. Noi încasăm banii pe medicamentele vândute la 240-270 de zile. Aș vrea să văd o altă industrie care are astfel de termene de încasare. Ne asumăm. Problema este însă de câteva luni încoace pentru că încet, încet, probabil în paralel cu această discuție despre deficit și întârzierea altor plăți s-a constatat că există întârzieri foarte mari la plățile medicamentelor în primul rând în spitale, unde e un lucru mai grav poate, și apoi și în ambulator. Dacă spitalele care sunt entități de stat în marea lor majoritate, farmaciile și distribuitorii sunt entități private și vor putea într-o bună zi să zică intrăm în insolvență sau în faliment.
Această situație de întârziere a plăților nu s-a mai semnalat în ultimii ani. În ultimii ani s-au dat bani fără număr în sănătate, în momentul în care cineva avea un deficit de bani, banii apăreau de undeva. Acum din cauza deficitului general cu care se confruntă România se pare că problema s-a mutat, de la profesori și salarii, la sistemul de sănătate și la decontarea medicamentelor”.
Dragoș Damian a precizat că au fost introduse multe medicamente scumpe în sistemul de compensare, însă fără să existe și o sursă reală de finanțare a acestora:
„Piața medicamentelor a crescut în special prin introducerea unor medicamente foarte scumpe de altfel necesare în sistemul sanitar în sistemul de compensare, dar în multe cazuri fără să existe finanțare pentru aceste medicamente, fără să existe surse de finanțare sau s-a mizat foarte mult pe creditele de angajament, care sunt bani de mâine dar nu de astăzi. S-a ajuns în situația în care producătorii de medicamente încasează banii la 210-240 de zile, nu știm cum se va rezolva acest deficit de finanțare, dar privim cu îngrijorare această situație”.