Criză a medicamentelor pentru pacienţii cronici / Dragoș Damian (Terapia Cluj): „Au fost introduse medicamente foarte scumpe, de altfel necesare, în sistemul de compensare fără să existe surse de finanțare” (VIDEO)

Criză a medicamentelor pentru pacienţii cronici / Dragoș Damian (Terapia Cluj): Au fost introduse medicamente foarte scumpe, de altfel necesare, în sistemul de compensare fără să existe surse de finanțare (VIDEO)
Foto: Pixabay

România se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor pentru pacienţii cronici din spitale. Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, a explicat în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin cum s-a ajuns în această situație.

Potrivit acestuia, există un deficit major de finanțare astfel că producătorii de medicamente încasează banii pentru medicamentele vândute și la 270 de zile:

„Industria farmaceutică finanțează în acest moment sistemul de sănătate cam cu 10 miliarde de lei pe lună. Noi încasăm banii pe medicamentele vândute la 240-270 de zile. Aș vrea să văd o altă industrie care are astfel de termene de încasare. Ne asumăm. Problema este însă de câteva luni încoace pentru că încet, încet, probabil în paralel cu această discuție despre deficit și întârzierea altor plăți s-a constatat că există întârzieri foarte mari la plățile medicamentelor în primul rând în spitale, unde e un lucru mai grav poate, și apoi și în ambulator. Dacă spitalele care sunt entități de stat în marea lor majoritate, farmaciile și distribuitorii sunt entități private și vor putea într-o bună zi să zică intrăm în insolvență sau în faliment.

Această situație de întârziere a plăților nu s-a mai semnalat în ultimii ani. În ultimii ani s-au dat bani fără număr în sănătate, în momentul în care cineva avea un deficit de bani, banii apăreau de undeva. Acum din cauza deficitului general cu care se confruntă România se pare că problema s-a mutat, de la profesori și salarii, la sistemul de sănătate și la decontarea medicamentelor”.

Dragoș Damian a precizat că au fost introduse multe medicamente scumpe în sistemul de compensare, însă fără să existe și o sursă reală de finanțare a acestora:

„Piața medicamentelor a crescut în special prin introducerea unor medicamente foarte scumpe de altfel necesare în sistemul sanitar în sistemul de compensare, dar în multe cazuri fără să existe finanțare pentru aceste medicamente, fără să existe surse de finanțare sau s-a mizat foarte mult pe creditele de angajament, care sunt bani de mâine dar nu de astăzi. S-a ajuns în situația în care producătorii de medicamente încasează banii la 210-240 de zile, nu știm cum se va rezolva acest deficit de finanțare, dar privim cu îngrijorare această situație”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)