Președintele Klaus Iohannis a declarat că speră ca decizia Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu să fie una care clarifică și înlesnește parcursul Justiției. (Detalii AICI) Jurnalistul Ion Cristoiu a susținut pentru B1 TV că este de acord cu poziția președintelui și că, în opinia sa, decizia judecătorilor este una ”excepțională”.
Cristoiu a susținut că pentru formularea ”îndeplinire defectuoasă” ar trebui ” să ne fie rușine” și că prin hotărârea CCR România ”devine cât de cât stat de drept”.
”Eu sunt de acord cu președintele sau președintele e de acord cu mine. Cred că e o decizie excepțională, contrar propagandei mizere duse anterior. Nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu, ci o clarificare ce dădea predictibilitate definiției. Ce era ăla ”defectuos”? Poți să interpretezi la desfârșit cuvântul. E o metaforă.
De această formulare ar trebui să ne fie rușine. Cum să pui într-un Cod Penal sau într-un text de lege cuvântul ”defectuos” sau ”bun” sau ”rău”. Astea sunt interpretabile. E o decizie excepțională prin care România devine cât de cât stat de drept. Dacă Iohannis a apreciat, atunci iată că pentru prima dată avem aceeași părere”, a susținut jurnalistul.
Cristoiu: Cum să pui într-un Cod Penal cuvântul ”defectuos”? Decizia CCR e excepțională
#DIRECT_ONE_l2usd4#
Cristoiu a comentat și afirmațiile Laurei Codruța Kovesi din ultima perioadă pe această temă: ”Kovesi a pornit o campanie care mi s-a părut ciudată, ca să nu-i spun altfel. Ea a spus că se cere dezincriminarea, dar nimeni nu a cerut așa ceva. Era o formă de presiune asupra Curții să nu se modifice nimic. Formula îngăduia multe abuzuri. Acum nu mă interesează reacția ei că trebuie să se supună legii. E gata piesa!”
Ion Cristoiu a mai precizat că abuzul în serviciu nu putea fi dezincriminat pentru că este, totuși, o infracțiune.
”Bica a spus o chestie care mi s-a părut ciudată, anume că procurorii dinainte înțelegeau prin ”defectuos” încălcarea legii, deci trimiteau la o anumită lege. Dacă sunt dosare care au raportare la lege, ele rămân, dacă nu, atunci să facă domnii procurori să se raporteze la lege. Dacă nu e încălcată o lege, dosarul s-a terminat”, a mai susținut Cristoiu.
Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Astfel, articolul de lege trebuie redefinit. (Detalii AICI)