Cristian Poteraș, fostul primar al Sectorului 6, eliberat condiționat din închisoare, după 5 ani de detenție

Cristian Poteraș, fostul primar al Sectorului 6, eliberat condiționat din închisoare, după 5 ani de detenție

Cristian Poteraș, fostul primar al Sectorului 6, a primit, marţi,aviz favorabil de la Tribunalul Bucureşti, pentrueliberarea condiționatădin închisoare. Poteraș a început executarea pedepseiîn Penitenciarul Rahova, pe 22 mai 2015, executând5 din cei 8 ani de detenție la care eracondamnat pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedarea unor terenuri. Decizia este definitivă și vine după ce, pe 29 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea de liberare condiționată a edilului, dar DNA a contestat-o la Tribunalul București, magistrații respingandcererea procurorilor.

Eliberarea lui Cristian Poteraș, favorizată de comportamentul exemplar dinînchisoare

Pe perioada detenției, fostul primar a acumulat258 de zile în baza Legii recursului compensatoriu și 474 zile că urmare a muncii prestateși aparticipării la activități cultural educative. Pentru a obține eliberarea condiționată, fostul edil trebuie să executemai mult de1.948 zile de închisoare, iar el acumulase încă din aprilie 2.500 de zile de închisoare, cumulate din activități și detenție.În plus, el a câștigat și 30 de zile pentru că a realizat olucrare științifică. Judecătorii au concluzionat că în perioada executării pedepsei, Poterașa avut un comportament corespunzător, nefiind sancționat, a acumulat mai mult de 30 de recompense prinparticipareala programe educaționale și muncă, în acest fel câștigând 474 de zile”. De ajutor i-a fost și faptul că nu a fost condamnat pentru infracțiuni cu violenta, judecătorii concluzionând că nu reprezintă un pericol public.

De ce a făcut închisoareCristan Poteraș

Înanul 2006, Cristian Constantin Poteraş și Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor,funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei). Ceilalți inculpați au primit pedepse cu executare după cum urmează: Gheorghe Floricică – 5 ani, Dumitru Vultur – 5 ani, Moise Daniel – 3 ani şi 6 luni, Petre Boncea – 5 ani, Cristina Popescu şi Dorina Pitfor au primit câte 3 ani cu suspendare.

În plus, instanţa a dispus desfiinţarea titlurilor de proprietate emise abuziv și procesele-verbale de punere în posesie aferente, darşiactelede înstrăinare subsecvente.

Cristian Poteraș este judecat în alte două dosare de corupție

Procurorii DNA i-au întocmit încă doua dosare de corupție lui Poteraș, caresunt pe rolul instanțelor. Într-unul dintre acestea, Poeraș este acuzat deluare de mită de aproximativ un milion de euro pentru a aproba un proiect imobiliar şi pentru atribuirea de contracte din bani publici.

În plus, în anul 2009, Poteraş a pretins de la două firme un procent de 15% din contravaloarea plăţilor efectuate, în schimbul exercitării atribuţiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către societatea menţionată anterior şi pentru efectuarea plăţilor pentru produsele furnizate şi a primit de la aceştia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 de dolari.

Poteraș a fost primar al sectorului 6 al Capitaleiîn două mandate, între 2004și 2012

Urmăriți B1TV.ro și pe
`