Cristian Mungiu: Din rațiuni de management catastrofal și de privatizări dubioase, s-a distrus rețeaua de cinematografe. Industria cinematografică nu a fost niciodată o prioritate a autorităților
Cristian Mungiu îi atrage atenția ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o scrisoare deschisă, că industria cinematografică nu a fost niciodată o prioritate a autorităților. Regizorul premiat cu Palme d’Or în 2007 susţine că în urmă cu mai bine de zece ani, realizatorii de film au elaborat o strategie, care însă nu a fost pusă în practică pentru că nu a existat „niciodată” voința politică necesară. Scrisoarea vine în contextul în care cinematografe de tradiție din Capitală au fost închise, în urma legii promulgate recent ce prevede interzicerea activităților ce presupun aglomerări de persoane în spații cu risc seismic, informează B1 TV.
„Stimate domnule ministru, mă adresez dvs. în următorul context: după cum știți, recent a fost promulgată legea care interzice activitățile în clădirile cu risc seismic. Cu această ocazie, s-au închis în București ultimele trei cinematografe cu săli de peste 350 de locuri: Patria, Studio și CinemaPRO. Erau ultimele săli din Capitală unde mai puteai aduna un pic de public – atât cât a mai rămas pentru film românesc, european și non-mainstream-hollywoodian”.
Aşa îşi începe scrisoarea deschisă Cristian Mungiu către ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. Regizorul premiat cu Palme d’Or în 2007 amintește și că „în ultimii 25 de ani, din rațiuni de management catastrofal și de privatizări dubioase, s-a distrus încetul cu încetul întreaga rețea de peste 600 de săli de cinematografe”. Cineastul spune că, în urma acestor măsuri au dispărut sălile destinate pentru „un întreg public pentru care cinematograful însemna o sală mică, apropiată de casă, unde mergi special ca să vezi un film anume”.
Cineastul român reclamă lipsa de alternativă în urma închiderii acestor spații şi consideră că industria cinematografică românească este tratată de autorități la categoria „și alții”.
„Și atunci de ce, domnule ministru? De ce suntem tratați la categoria și alții? Ce ar mai trebui să facem ca să devenim și noi la un moment dat o prioritate? Întrebarea mea, domnule ministru, este: când va deveni și cinematografia o prioritate pentru decidenții politici din România?”, mai arată Mungiu în scrisoarea deschisă.