Cristian Ghinea: Vom crea o entitate la SGG care va avea indicatori de performanţă pentru toate companiile de stat / Vom avea sporuri limitate şi legate de obiective

Publicat: 13 05. 2021, 16:01
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat joi care sunt reformele vizate de PNRR. În acest sens, ministrul a vorbit despre reforma pensiilor, existând un deadline de a trimite legea în Parlament anul acesta. Totodată, Cristian Ghinea a precizat că urmează un audit la companiile de stat care vor fi supravegheate de un departament special de la SGG.

“Vorbim de reforma pensiilor şi aici avem clar un deadline de a trimite legea în Parlament anul acesta şi nişte elemente care presupun o indexare a pensiilor clară, bazată pe obiective statistice, nu pe decizii din pix şi decizii politice. România se anagajează să aibă o politică sustenabilă matură referitoare la pensii. De asemenea, reducerea pensiilor speciale în limitele pe care le permite Curtea Constituţională. O reformă a companiilor de stat. Vom avea un proces de audit la toate companiile de stat şi vom elimina din lege acele excepţii băgate de PSD – ALDE în ani anteriori. Excepţia de la profesionalism este o aberaţie şi atunci vom scoate acea listă de excepţii.

Toate companiile de stat din România trebuie să treacă printr-un proces de audit, de profesionalizare. Vor fi supravegheate de un departament special de la SGG (Secretariatul General al Guvernului, n.r.) care va face politica statului român în ce priveşte companiile de stat. Vom crea o entitate la SGG care va avea indicatori de performanţă pentru toate companiile de stat şi avea avea un plan de reformă şi legare a salariilor din conducerea conducerea companiilor de stat de obiective de performanţă. Trebuie să facem din companiile de stat o resursă de a aduce bani la bugetul de stat, nu o sursă de a se scurge bogăţie din averea publică”, a afirmat ministrul.

Acesta a adăugat că în administraţia publică vor exista sporuri foarte limitate şi clar legate de obiectivele atinse.

„Legea salarizării în administraţia publică: vom avea sporuri foarte limitate şi legate de obiective. Nu vom mai creşte anvelopa bugetară a salariilor de stat. Banca Naţională de Dezvoltare – avem un calendar foarte clar de creare şi de autorizare a acestei bănci şi de preluare din entităţile care deja există a unor bucăţi. Mă refer la Fondul de Contragarantare, la Eximbank, la Fondul de Garantare pentru IMM-uri, acele activităţi ale acestor entităţi care sunt compatibile cu Banca Naţională de Dezvoltare. Acest calendar a fost clarificat.

Pe partea de administraţie publică avem un sistem naţional de examinare a funcţionarilor publici, pe modelul existent al Comisiei Europene. Adică, dai un examen ca să intri în Corpul funcţionarilor publici şi de acolo eşti distribuit la instituţia care are nevoie de tine. Este o revoluţie clară, adevărată, în administraţia publică pe care am clarificat-o cum împreună cu Comisia Europeană, cu un calendar de implementare”, a subliniat Cristian Ghinea.

Acesta a vorbit inclusiv despre reforma Justiției, unde se vor urmări obiectivele asumate prin MCV:

„Pe partea de Justiţie rămânem la obiectivele din MCV şi vom adăuga câteva puncte, de pildă o nouă strategie anticorupţie şi o creştere clară a veniturilor şi a bunurilor confiscate din proceduri penale. Pe partea de Transport, România îşi asumă o strategie clară de reducere a emisiilor cu 9% faţă de 2019, în 2026. Vom avea un sistem de a descuraja înregistrarea maşinilor vechi şi de încurajare a maşinilor electrice, astfel încât să facem această trecere spre transportul curat şi verde. Ne-am asumat o ţintă clară de pondere a energiilor regenerabile în mixul energetic, până în 2030, de 34%. Alte ţinte sectoriale pe care le-am mai menţionat în PNRR: venitul minim de incluziune, creşterea alocărilor bugetare pentru medicina primară, astfel încât să încurajăm tratamentul ambulatoriu, creşterea ratei de reciclare, îmbunătăţirea gradului de guvernanţă locală.

Toate aceste reforme erau prinse în diverse componente din PNRR. Comisia avea întrebări legate de calendarul de implementare şi am folosit prilejul vizitei primului ministru la Bruxelles tocmai pentru a bate în cuie aceste calendare şi pentru a arăta foarte clar angajamentul Guvernului pentru aceste reforme”, a explicat oficialul.