Cristian Diaconescu, propus de țara noastră pentru funcția de secretar general al OSCE: „Este vorba de aportul pe care România îl poate aduce la nivel internațional”

Cristian Diaconescu, propus de țara noastră pentru funcția de secretar general al OSCE: „Este vorba de aportul pe care România îl poate aduce la nivel internațional”

Cristian Diaconescu, prim-vicepreședintele PMP și fost ministru de Externe, a fost propus de România pentru ocuparea funcției de secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. El a declarat, pentru Agerpres, că OSCE este una dintre cele mai mari organizații regionale, iar România, de-a lungul anilor, a avut o experiență foarte serioasă, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică, în ceea ce privește cooperarea regională.

Cristian Diaconescu, propus de Româniapentru funcția de secretar general al OSCE

„Este o funcţie internaţională şi din această perspectivă este vorba de aportul pe care România îl poate aduce la nivel internaţional. Nu discutăm de o chestiune de reprezentare sau de beneficiu naţional”, a subliniatCristian Diaconescu.

El a explicat în ce mod poate România să își aducă aportul la nivelul OSCE.

„Pe de o parte, constă în modul în care se susţine dialogul, modul în care experienţa românească va conta în ceea ce priveşte valorile care sunt împărtăşite în OSCE şi, nu în ultimul rând, experienţa României în ceea ce priveşte cooperarea regională. Practic, OSCE este una dintre cele mai mari organizaţii regionale, iar România, de-a lungul anilor, a avut o experienţă foarte serioasă, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică, în ceea ce priveşte cooperarea regională. Mă refer la Organizaţia de Securitate şi Cooperare la Marea Neagră, fosta Organizaţie de Cooperare din Sud-Estul Europei, Iniţiativa Central-Europeană, Uniunea Europei Occidentale. Au fost scheme de cooperare regională în care România a avut un rol semnificativ. Deci, avem o experienţă din acest punct de vedere şi evident România doreşte să o pună la dispoziţia întregului spaţiu OSCE”, a explicat Cristian Diaconescu.

Potrivit MAE, OSCEeste cea mai mare organizaţie regională de securitate, contribuind la consolidarea păcii, democraţiei şi stabilităţii pentru mai mult de un miliard de persoane. OSCE este un for pentru dialogul politic la nivel înalt asupra unei game largi de aspecte de securitate şi un instrument regional cuprinzător pentru avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, managementul crizelor şi reabilitarea post-conflict, vizând, în esenţă, creșterea încrederii între state, prin cooperare. OSCE implică 57 de state participante și, în plus, dezvoltă relaţii privilegiate cu 11 parteneri (şase din zona mediteraneană şi cinci din zona asiatică).

Cristian Diaconescu a precizat că desemnarea secretarului general al OSCE va avea loc la începutul lunii decembrie, iar actul va fi formalizat de Consiliul Ministerial al OSCE. La aceeași funcție mai candidează Helga Maria Schmid, secretar general în exerciţiu al Serviciului European pentru Acţiune Externă, ce a fost propusă de Germania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`