Cristi Puiu, noi precizări după discursul controversat de la TIFF: Nu am refuzat să port mască. Oare oamenii din fruntea statului nu sunt acolo ca să ne servească pe noi, cetățenii? Atunci de ce există acest noi și voi? (VIDEO)

Cristi Puiu, noi precizări după discursul controversat de la TIFF: Nu am refuzat să port mască. Oare oamenii din fruntea statului nu sunt acolo ca să ne servească pe noi, cetățenii? Atunci de ce există acest noi și voi? (VIDEO)
Foto: Captură B1 TV

Regizorul Cristi Puiu a făcut precizări, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, cu privire la discursul pe care l-a susținut vineri seară înaintea proiecției filmului său de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), discurs care a stârnit controverse în spațiul public. Cineastul a explicat că nu a refuzat să poarte masca de protecție, ci a cerut să poată face prezentarea fimului fără mască în condițiile în care exista o distanță considerabilă între el și spectatori. Totodată, Cristi Puiu a precizat că nemulțumirea sa se îndreaptă înspre tonul folosit de autorități și felul în care acestea impun respectarea regulilor în contextul epidemiei de coronavirus.

Cristi Puiu, despre discursul controversat de la TIFF:Port mască în absolut orice fel de spațiu închis, păstrez distanțarea socială, mă spăl pe mâini, dar nu pentru că mi-a spus-o domnul Raed Arafat

”Nu am refuzat să port mască. Discuția era legată de prezentarea filmului, intram cu mască în spațiul ăla, respectam regulile, ajungeam în fața ecranului și am întrebat dacă se poate să prezint filmul fără mască și mi s-a spus că nu. Nu doar eu am prezentat filmul fără mască, au prezentat filmul fără mască și alții și s-a putut în cazul lor. (…)

Port mască în absolut orice fel de spațiu închis, păstrez distanțarea socială, mă spăl pe mâini și nu pentru că mi-a spus-o domnul Raed Arafat, ci pentru că așa am învățat de la mama, în cei șapte ani de acasă. Povestea cu masca ține de respect față de mine însumi și respect față de semenii mei. Este foarte simplu”, a explicat Cristi Puiu.

Regizorul a criticat autoritățile pentru că poziționarea de tipul ”noi și voi” în acest context epidemiologic și a subliniat că oamenii ar trebuie să cultive mai mult solidaritatea.

”Mi se pare că dacă există această epidemie, și în mod evident există, atunci toți suntem afectați. Dacă toți suntem afectați, ar trebui să cultivăm solidaritatea, nu să ne comportăm în felul ăsta, noi și voi. De ce există acest noi și voi? Oare oamenii aleși în poziții înalte, în fruntea statului, nu sunt acolo ca să ne servească pe noi, cetățenii? Dacă există acest pericol al epidemiei, nu suntem cu toții expuși? Și atunci de ce tonul ăsta? Sau poate că este o chestie culturală, care ține de România și instinctul face să scoată rigla și să ne dea la palmă. Nu mi se pare corect ce se întâmplă. (…)

Oamenii vor să fie corecți, înțeleg lucrul ăsta. Dar pe de altă parte, felul în care a dispărut progresiv respectul pentru semenii tăi e extraordinar de prost. Și mi se pare și mai dureros că în momentul în care cineva exprimă o opinie care este contrară opiniei celorlalți, dintr-o dată este stigmatizat și pus la zid”, a mai spus Cristi Puiu.

Cristi Puiu:Să staţi cu masca pe faţăla un film de 200 de minute este inuman

Cristi Puiua declarat vineri seara, în discursul de dinaintea proiecției fimului său „Malmkrog”, la TIFF, că deși respectă toate regulile de protecție sanitară și distanțare, consideră că este „inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând mască. Regizorul a criticat și abordarea autorităților în contextul pandemiei decoronavirus, precizând că tonul acestora este „inacceptabil”.

Discursul luiCristi Puiuare loc chiar înziuaîn care România a înregistrat cel mai mare număr zilnic de infectări cu noulcoronavirus– 1.378, dar și un record negativ în privința deceselor. 50 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au murit într-un interval de 24 de ore, potrivit datelor anunțate de autorități.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)