Judecătorul Cristi Dănileţ critică într-un interviu faptul că după ce s-a muncit din greu la realizarea noilor coduri penale şi de procedură penali, la doar trei ani distanţă vedem că acestea încă au probleme serioase privind felul în care sunt sancţionaţi corupţii.
„După părerea mea, încă avem o problemă aici cu sancționarea corupților, ați văzut că mulți sunt cu dosare penale și condamnați definitiv și conduc țara. Să eliminăm conflictul de interese din legislație. Mi se pare ciudat să modifici codurile. Pentru mine ca magistrat este clar că modificarea acestor coduri nu vizează nicidecum interesul general al populației, ci strict interesele private, personale ale anumitor indivizi din Romania”, a afirmat judecătorul pentru contributors.ro.
Acesta critică faptul că am reuşit să rezolvăm problema arhitecturii sistemului de justiţie, dar în continuare ne legăm de anumite legi pe care aleşii vor să le modifice.
„Și rămân în discuție modificări la coduri. Dincolo de legi, am rezolvat problema arhitecturii sistemului, cât de cât, ea este așezată, dar rămân legile: nu te mai legi de justiție, în sensul că n-o mai controlezi politic, dar elimini modalitatea prin care ea poate funcționa. Elimini posibilitatea de a administra probe, elimini infracțiuni, în special alea de corupție, reduci pedepsele pentru infracțiunile de corupție și totul apare la trei ani de la intrarea în vigoare a codurilor. S-au băgat atâția bani în redactarea acestor coduri, au trecut de toate aprobările posibile, inclusiv ale UE, au fost în vigoare trei ani, după trei ani găsești că ele au niște defecte pe care, atenție, magistrații nu le-au reclamat, că dezavantajează anumiți infractori din România și ar trebui să le facem mai facile. Să nu putem aresta evazioniștii, să nu putem aresta corupții, să sancționăm mai ușor corupții”, a completat Cristin Dănileţ.
Protestarii au merită că legile din justiţie nu au fost făcute într-un mod care să afecteze grave sistemul, arată judecătorul.
„Ce vreau să spun este că fără presiunea publicului, fără cetățenii care au ieșit în stradă, fără magistrații care au protestat, fără presiunea din afară, legile ar fi fost finalizate într-o formă extrem de dăunătoare. Vă aduceți aminte că în august ministrul justiției voia să pună inspecția judiciară sub controlul său, al ministrului și numirea procurorului general, a procurorului șef și al DIICOT să fie luate de la președintele țării și trecute tot în panoplia ministrului. Ceea ce – și am atenționat la vremea aceea – crea posibilitatea unui control strict politic asupra justiției penale și asupra disciplinarului. Ceea ce inseamnă că practic ai fi controlat tot sistemul de justiție. Din fericire, ca urmare a revoltei sociale, s-a renunțat la aceste grave modificări. Ramân celelalte chestiuni de natura celor menționate mai sus”, susţine Cristi Dănileţ.