Delegație de judecători şi procurori, discuție cu Timmermans, la Bruxelles, despre situația Justiției din România

Delegație de judecători şi procurori, discuție cu Timmermans, la Bruxelles, despre situația Justiției din România
Foto. Cristi Danileț / Facebook

Un număr de 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţe din țară, vor merge pe 4 aprilie la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre motivele pentru care au ajuns să protesteze, a anunțat judecătorul Cristian Danileț.

”Am format o delegaţie de 30 de judecători şi procurori care va pleca la Bruxelles, pe data de 4 aprilie, vom fi în faţa Comisiei Europene pentru a protesta şi acolo şi pentru a intra la domnul Timmermans şi la comisarul pe Justiţie. Cred că este cazul să vorbim noi înşine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiţiei vorbeşte prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo”, a declarat Danileț, de la Tribunalul Cluj, citat de Agerpres.

De altfel, el și alți magistrați au ieșit vineri în fața Palatului de Justiție din Cluj – Napoca, purtând banderole albe pe braţ, în semn de protest faţă de prevederile Ordonanţei 7.

”Semnalul pe care noi Clujul l-am dat cred că a fost însuşit de cele mai active instanţe şi parchete din România. De asemenea, protestul s-a extins şi la societatea civilă – actori, studenţi, profesori, văd aici studenţi la Drept care au venit astăzi la palatul de Justiţie. Este important că societatea civilă ne sprijină şi trebuie să se înţeleagă clar că independenţa Justiţiei nu este un privilegiu al magistratului ci este un drept al cetăţeanului. Şi cetăţeanului trebuie să îi pese de modul în care este gestionată cariera judecătorului şi procurorului. În momentul în care vom avea magistraţi a căror carieră este controlată politic sau influenţată de către politicieni în acel moment deciziile lor vor fi suspectate tot timpul de incorectitudine”, a spus Danileţ.

Magistrații sunt revoltați că schimbările din Justiție se fac prin Ordonanțe de Urgență, fără a fi consultați. Ei critică și înființarea Secției speciale de investigarea a infracțiunilor din Justiție, deoarece aceasta este contrară standardelor internaţionale şi nu se justifică.

”Libertatea de exprimare a magistraţilor este sfântă, ea este un drept ca al oricărui alt cetăţean, singura obligaţie de rezervă pe care o avem noi este aceea de a nu face comentarii cu tentă politică, respectiv de a nu comenta dosare sau de a face afirmaţii nepotrivite la adresa altor colegi. În rest, faptul că noi comentăm situaţia politică, juridică, socială din România sau că am decis să comentăm proiecte de lege cu care nu suntem mulţumiţi ori atitudini ale oamenilor politici, acestea nu trebuie să fie interzise. Dar este un exerciţiu pe care îl vom face şi cei care vom ajunge în faţa CSM-ului pentru postările pe Facebook vom deschide o nouă practică în Româna, să vadă că şi judecătorii sunt cetăţeni”, a mai explicat Danileţ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`