Expertul criminalist Dan Antonescu crede că ancheta în cazul furtului tezaurului dacic din Olanda este foarte dificilă. În opinia sa, dacă anchetatorii nu au probe suficiente, suspecții ar putea prefera să primească o pedeapsă mică și să nu predea bunurile pe care le-au furat.
Autoritățile olandeze au anunțat că au reținut trei suspecți în cazul furtului artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Olanda. Dan Antonescu crede că furtul artefactelor dacice a fost comandat de un colecționar privat. În acest context, crede el, dacă vor ajunge la concluzia că prețul primit. în schimbul obiectelor, este suficient de mare, hoții s-ar putea să prefere închisoarea.
„Este o anchetă dificilă pentru că nu există probe directe. Probabil că anchetatorii dacă și-au permis reținerea și ulterior arestarea preventivă, probabil că au probe. Se pune întrebarea dacă pedeapsa pe care o vor primi poate fi pusă în balanță cu beneficiile pe care le-au obținut ei. Eu am convingerea că a fost un furt la comandă. Cineva a plătit foarte mult, iar în cazul acesta dacă nu există probe clare și dacă legislația olandeză nu este foarte aspră cu privire la astfel de fapte, ei vor prefera să tacă, să nu spună nimic, astfel încât să se chinuie anchetatorii să aducă probe și contra-probe și tot ce înseamnă probatoriu în astfel de situații”, a explicat Dan Antonescu în emisiunea Bună Dimineața România.
Expertul criminalist spune că totul depinde de legislația aplicabilă în astfel de cazuri, în Olanda. Dacă infractorii vor considera că pedepsele pe care le riscă sunt mici, vor alege să păstreze bunurile furate. Astfel autorităților le va fi foarte dificil să ajungă la o înțelegere și să recupereze tezaurul furat.
„Ei vor prefera să nu facă nimic, pentru că orice îndoială sau neclaritate este în favoarea lor și ar merge spre o pedeapsă foarte mică, poate chiar cu suspendare dacă nu există probe foarte clare. Contează foarte mult legislația. Și atunci după o perioadă scurtă petrecută în penitenciar, pentru o sumă substanțială este de bun augur”, a spus Dan Antonescu.
Expertul criminalist susține că artefactele au fost furate la comanda unui colecționar privat. El spune că astfel de indivizi sunt egoiști și doresc astfel de bunuri doar pentru ei, privându-i pe ceilalți de bucuria de a le admira. Există, susține Dan Antonescu o mulțime de asemenea piese de artă care au dispărut și au ajuns în colecții private.
„Dacă este vorba despre un furt la comandă, avem de-a face cu un om care adună astfel de obiecte de artă pe care doar el le poate vedea. Este un colecționar egoist care dă bani mulți pentru a avea acele obiecte doar pentru el. Și sunt foarte multe obiecte de artă care au dispărut de pe piață tocmai pentru că au fost achiziționate fie au fost obținute prin infracțiuni de astfel de indivizi bolnavi care, din dorința de a le avea doar ei privează de plăcerea de a fi văzute aceste obiecte și de alți oameni”, a mai spus Dan Antonescu.
Pe de altă parte, expertul este de părere că România ar fi trebuit să se asigure că protecția bunurilor expuse este la un nivel foarte înalt. În opinia sa, autoritățile de la București ar fi trebuit, dacă era cazul, să trimită inclusiv un detașament de jandarmi care să asigure paza expoziției. Aceasta pentru că tezaurul dacic are o valoare inestimabilă, istorică, morală, dincolo de cea pecuniară.
„Am văzut acum și nu-mi venea să cred că obiecte de o valoare inestimabilă cu toate că acest cuvânt și-a pierdut sensul adevărat…Nu ai cum, așa cum nu poți pune preț pe o viață, valoarea acestor obiecte nu poate fi cuantificată. Ele au altă valoare decât cea pecuniară, o valoare morală, istorică…Greșeala a fost a celor care au lăsat astfel de obiecte, care în țară sunt transportate cu mașini blindate, cu gardă – la mâna oricui. Au fost puse în vitrine de striclă care pot fi sparte foarte ușor, în loc să fi trimis și un detalamnt de jandarmi. Dacă olandezii nu au asigurat paza, aveam dreptul să facem acest lucru”, a concluzionat Dan Antonescu.