Creștinii sărbătoresc Botezul Domnului: Peste 120.000 de sticle cu aghiazmă, pregătite la Constanța (VIDEO)
Creștinii ortodocși sărbătoresc luni Botezul Domnului sau Boboteaza. E ziua în care preoţii sfinţesc apa şi o dau apoi celor care vor să se spele de păcate, iar slujbe au loc în bisericile din toată ţara.
Peste 120.000 de sticle cu apă sfințită de Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, vor fi împărţite la Constanța.
Autorităţile au luat măsuri speciale de securitate. Peste 200 de jandarmi vor avea grijă ca procesiunea să aibă loc fără evenimente nedorite, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, până spre faleza Cazinoului.
În plus, jandarmii vor ajuta şi ei la împărţirea sticlelor cu aghiasmă celor 10.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de la malul mării.
30 de tone de apă au fost aduse de pompierii militari, iar preoţii le-au sfinţit în etape. Apoi a urmat îmbutelierea în sticle.
Angajaţii arhiepiscopiei Tomisului le-au oferit voluntarilor gogoşi calde, ceai sau cafea.
10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi pe faleza de la Cazino la procesiunea de Bobotează, la finalul căreia arhiepiscopul Tomisului va arunca în apa mării trei cruci din lemn pe care tinerii curajoşi le vor aduce la mal.
Ziua Botezului Domnului este intampinată cu fel de fel de tradiţii. În satul Chintelnic din Bistriţa-Năsăud, localnicii se îmbracă în costume care mai de care mai înfricosătoare pentru a alunga spiritele rele.
Obiceiul vechi de sute de ani nu este însă singurul din această zonă. Tot în Bistriţa-Năsăud, de Bobotează, tinerii fură poarta fetelor nemăritate.
Hâzii, căci aşa sunt numiţi colindătorii în localitatea Chintelnic, ies în fiecare an pe uliţe. Mascaţi şi costumaţi in straie care te inspăimântă, tinerii şi bătrânii se grupează câte 7 şi bat din poartă în poartă, punând capăt astfel sărbătorilor de iarnă.
În drumul lor, ei speră să pună pe fugă spiritele rele.
Dacă în urmă cu zeci de ani, femeile obişnuiau să poarte veșminte bărbatești şi invers, în ultimii ani tradiţia s-a schimbat şi a preluat câte ceva din sărbătoarea de Halloween. Astăzi strigoii, preoţii sau vrăjitoarele au grijă să-şi sperie gazdele, iar în schimb primesc gogoşi şi prăjituri.
Tradiţia din Chintelnic este veche de aproape 700 de ani şi are menirea de a feri întreaga comunitate de nenorociri pe parcursul anului.
Nu este însă singurul obicei din zonă de Bobotează. Tot în judeţul Bistriţa-Năsăud, tinerii fură poarta fetelor nemăritate şi le ascund.