Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir! Ce este interzis să faci pe 26 octombrie

Publicat: 26 10. 2024, 08:10
Sursa Foto: greekcitytimes.com

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, este sărbătorit pe 26 octombrie de credincioșii ortodocși. Mai mult decât atât, această sărbătoare este asociată cu sosirea iernii şi a frigului.

De Sfântul Dumitru se respectă mai multe tradiții

Plină de tradiție și obiceiuri, ziua de Sfântul Dumitru are o însemnătate puternică. În această zi sfântă, marcată cu cruce roşie în calendar, gospodinele aduc mâncare la biserică, pe care mai apoi o împart pentru a comemora sufletele celor care au plecat din această lume.

Se spune că de Sfântul Dumitru nu este bine să se folosească pieptănul, fiindcă oamenii vor atrage necazuri și primejdii.

De asemenea, în Bucovina, tradiția spune că persoanele care seamănă usturoiul după această zi vor avea parte numai de pagubă. În cazul celor care au datorii, aceștia ar fi trebuit să le plătească până acum, tocmai pentru a le merge bine anul viitor.

O altă tradiţie spune că, dacă în ziua de Sfântul Dumitru va fi vânt și ploaie, prevestește zăpezi grele în iarna care va veni. Tot de Sfântul Dumitru, oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii să se căsătorească.

Rugăciunea către Sfântul Dumitru, făcătoare de minuni

„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.

Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.

Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.

Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.

Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”.